Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Marte Storbråten Ytterbøe Anbefalinger 23. desember 2017

Deichmans julekalender: 23. des.

Marte Storbråten Ytterbøe på Hovedbiblioteket anbefaler Are You My Mother? av Alison Bechdel.

Bokomslag: Houghton Mifflin Harcourt

Tegneserieromanen Are You My Mother? er den etterlengtede oppfølgeren til Fun Home, eller Husfred (oversatt av Johann Grip) som den heter på norsk. I Fun Home er det forholdet til faren som står i sentrum, og i Are You My Mother? er det den dysfunksjonelle relasjonen til moren som studeres. Boken er avansert og det refereres og filosoferes over forfattere som Virginia Woolf og Adrienne Rich, samt diverse psykoanalytikere. Jeg liker hvordan Bechdel utfordrer leseren, samtidig som det hun skriver og tegner berører meg helt inn i alle hjertekamrene.

De som følger bloggen til Alison Bechdel kunne i årene fram til utgivelsen følge prosessen til boken. Bechdel postet bilder av hvordan hun jobbet, blant annet hvordan hun tok illustrasjonsbilder av seg selv til alle scener som hun deretter tegner. Det går i rødfarger og grått hele veien og tegningene er ryddige, tydelige og uttrykksfulle. Det hoppes en del i tid her, men det blir aldri forvirrende. Dette er en bok med mange lag og kan leses igjen og igjen. Jeg vil anbefale den til alle som er interessert i mor-datter-forhold, psykologi og litteratur. Og har du ikke lest en tegneserieroman enda, får du herved en oppfordring fra meg!

I årets julekalender trekker vi ut gode, røde bøker fra hyllene. Hver dag i advent gir vi tips til nye leseopplevelser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.