Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Marte Storbråten Ytterbøe Anbefalinger 2. februar 2018

Vårens engelskspråklige bøker

Kommer min favorittforfatter med ny bok i år? Hva slags spennende debutanter hypes i år? Hvilken bok vinner den gjeve Booker-prisen til høsten? 

Tekst: Marte Storbråten Ytterbøe / Foto: Gyldendal, Aschehoug, The Times / Omslag: Penguin Books

Selv om det fortsatt er litt mørkt og trist ute er det nye bokåret over oss. Denne gangen ser jeg ingen umiddelbar favoritt til Booker-listene, sånn bortsett fra Rachel Cusk, men ellers ser det ut som et ganske så variert bokår vi har foran oss. Jeg har plukket noen av de titlene jeg har merket meg, og jeg kjenner at jeg allerede hopper litt ekstra rundt på kontoret i iver og spenning over hva som kan dukke opp på den litterære engelskspråklige arenaen i år.

Imogen Hermes Gowar – The Mermaid and Mrs. Hancock

Penguin Books

Dette er definitivt årets hype, så det blir spennende å se om boken lever opp til forventningene. Imogen Hermes Gowar er debutant, og romanen er satt til 1780-tallet i London. Den skal visst ligne suksessen The Essex Serpent av Sarah Perry, som forresten også kommer med ny bok i år, så hvis du higer etter historiske romaner er dette virkelig året for deg. The Mermaid and Mrs. Hancock skal i tillegg ha fantastiske elementer. Jeg ser for meg at dette blir skikkelig koselesing! Kommer denne også på norsk, mon tro?

Zadie Smith – Feel Free

Jeg tilhører skaren som foretrekker Zadie Smith som essayist. Changing My Mind falt i bedre jord hos denne leseren enn alle romanene hennes til sammen. For all del, hun er så absolutt en god romanforfatter, men essayene hennes er så velformulerte, grundige og kloke at det bare er å ta av seg alle mulige hatter. Nå kommer altså Feel Free, som er en samling av allerede publiserte essay fra The New Yorker og The New York Review of Books, samt upubliserte essay. Den skal være delt inn i fem seksjoner, In the World, In the Audience, In the Gallery, On the Bookshelf og Feel Free. Noen andre enn meg som falt for tittelen On the Bookshelf?

Jenny Offill – American Weather

Jenny Offill ble raskt en favoritt blant Norges litteraturkritikere med sin Avdeling for grublerier. Den amerikanske forfatteren besøkte også Litteraturhuset for ikke så altfor lenge siden. I American Weather følger vi Lizzie Bensons som i årevis har lekt psykolog for sin mor og bror, hun prøver å redde alle, samtidig som hun skal håndtere sin nye jobb som podcast-reporter. Romanen skal visstnok også handle om et Amerika i krise, og rosinen i pølsa her er at hovedpersonen i American Weather er bibliotekar. Fikk du også umiddelbart lyst til å lese denne?

Samantha Harvey – The Western Wind

the western wind

Jeg tror nok Samantha Harvey er ukjent for mange nordmenn. Jeg har bare funnet én av romanene hennes som er oversatt til norsk, nemlig Ødemark. Harvey er en anerkjent forfatter i Storbritannia og har tidligere blitt nominert til diverse priser. Klatrer hun kanskje høyere på Booker-listen i år? The Western Wind høres bare helt fantastisk ut, spør du meg. Handlingen er satt til 1400-tallet i en liten landsby i Somerset, og her er det en mann som en dag blir borte i en stor elv. Det blir landsbyprestens jobb å finne ut av hva som har skjedd og hvorfor. Historisk roman og krimgåte! Middelalderen og mord er virkelig en uslåelig kombinasjon. Dette må jo bare bli årets påskekrim.

Sebastian Faulks – Paris Echo

Sebastian Faulks er en annen forfatter som er ganske populær i Norge, så her håper vi også på en oversettelse. Forlaget opplyser at Paris Echo skal handle om 31 år gamle Hannah som researcher kvinner under den tyske okkupasjonen i Paris på 1940-tallet. Hun møter Tariq, en ung gutt som har rømt fra Marokko. Forfatteren har tidligere gitt ut blant annet Fuglesang og Charlotte Gray, hvis handlinger er satt til henholdsvis første og annen verdenskrig. Intet år uten en god krigsbok!

Rachel Cusk – Kudos

Rachel Cusk - Kudos

Det snakkes mye om Rachel Cusk om dagen, og det er ikke akkurat ufortjent. I juni kommer den siste boken i trilogien hennes, de to foregående heter Outline og TransitDet er altså den første, som er oversatt til Omriss, som nylig kom ut på norsk. Faye er vår heltinne i Cusks litterære verden, og vi følger hennes ferd til blant annet Aten hvor hun holder skrivekurs i den første romanen. Gjennom alle bøkene møter hun mennesker som forteller om seg selv og livene sine, Faye er en observatør i verden. Litteraturkritikerne har sjelden vært mer over seg, og flere mener at hun med disse bøkene redefinerer hele romanen. The New Yorker kaller romanstrukturen for mosaikk, her er det samtaler og minner det fokuseres på. I Kudos reiser Fayre rundt i turbulent Europa, og har du ikke startet på denne trilogien enda er det bare å sette i gang.

Attpåklatter

I tillegg bør det nevnes forfattere som Julian Barnes kommer med The Only Story, i mai får vi endelig de ti siste historiene til avdøde William Trevor, Future Library-forfatter Sjón vil nok glede mange lesere med sin nye roman CoDex 1962 og Kate Atkinson er snart aktuell med sin Transcriptions.

Da gjenstår det bare å se hvilke bøker som vinner leserens oppmerksomhet. Men alle disse er uansett på min leseliste denne våren. God leselyst!

*

Les også: Vårens norske bøker

One Response to Vårens engelskspråklige bøker

  1. Pingback: Interessant i Bokverden #55 : Norske bokblogger

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.