Søk Meny Lukk
Lukk
Cappelen Damm, Gyldendal Norsk Forlag, Forlaget Oktober
Av: Elen Fossheim Betanzo Anbefalinger 9. februar 2018

Vårens norske ungdomsbøker

Vi fortsetter vår ferd mot solen! Vi leser vårlister som bare det, highlighter med solgule markeringstusjer de titlene vi gleder oss aller mest til. I dette innlegget handler det om ungdomsbøker. Hva utgis på den fronten i vår, da?

Tekst: Elen Betanzo / Foto: Forlaget Oktober, Gyldendal Norsk Forlag, Cappelen Damm / Omslag: Aschehoug

Tor Arve Røssland: Den tolvte spelaren og Lars Mæhle: Død eller levande

«Har dere en lettlest og spennende bok på nynorsk til en elev som ikke liker nynorsk?» Velkommen til en høyst realistisk forespørsel for en barnebibliotekar i Oslo sentrum. Kanskje kan den nye grøsserserien Grøss og gru fra Samlaget bli et naturlig svar på det spørsmålet? De drevne forfatterne Tor Arve Røssland og Lars Mæhle har begge bidratt med bøker til denne splitter nye serien. Og jeg skal i hvert fall lese både Den tolvte spelaren og Død eller levande med denne litt motvillige eleven friskt i minne. Og så blir jeg helt sikkert litt skremt underveis, jeg også.

​Karin Kinge Lindboe: Lucas Jackson

Aschehoug forlag

Jeg husker så godt novellesamlingen Rolling Stones av Karin Kinge Lindboe. Jeg kjente ikke forfatterskapet hennes i det hele tatt, og så var denne boka satt opp som pensum på det studiet jeg gikk på da, og alt jeg visste på forhånd var at det var en ungdomsbok som skulle handle om ungdom og forelskelse og seksualitet. Historiene var vare, enkle og de føltes veldig nære, jeg husker tonen og stilen mer enn selve handlingen. Og det kan jo være et godt tegn. Lucas Jackson handler om å leve med en far som er bipolar. Det er ganske lenge siden Kinge Lindboe har skrevet noe for ungdom, så jeg gleder meg virkelig til en ny utgivelse fra henne.

Agnar Lirhus: Ellers er jeg ikke noe menneske

Jeg har tidligere lest og likt både den poetiske bildeboka Hva var det hun sa, bygget på diktsamlingen Alfabet av Inger Christensen, og romanen Liten kokebok. I begge bøkene er naturen så fantastisk fint skrevet frem, det er dugg og blader og strå og jord og man får lyst til å bare hoppe i støvlene og gå rett ut i skogen med en gang. Når Lirhus nå skriver sin første bok for ungdom, må jeg si jeg er veldig spent på hva som kommer. Tar han med seg noe av dette inn i ungdomsboka? Store forventninger!

Annette Münch: Dropout

Aschehoug forlag

Ser ikke dette omslaget skikkelig skummelt ut? Dropout skal handle om et gisseldrama på en bygdeskole, og kombinert med forsida tolker jeg det dit hen at dette kan bli ganske så nervepirrende. For hva skjer når fem elever blir sperret inne på en skole? Annette Münch har skrevet flere suksessrike bøker for unge, og hun skriver ofte om historier som ligger tett på ungdomslivet slik det kan fortone seg i Norge i dag. De unge selv elsker bøkene hennes, så det er god grunn til å glede seg til den nyeste romanen fra henne.

Arne Svingen: Midt i svevet

Forlaget beskriver den nye boka til Arne Svingen som både tøff og klok, og det er en kombinasjon som vekker nysgjerrigheten min. «Store følelser og stor spenning», skriver NRK. Ja, men hva handler den om, da? Her var omtalen litt mer hemmelighetsfull. Det er en far som blir drept, i hvert fall. Og så handler det om å være sterk alene, men også om å tilhøre en familie. Og så handler det om havskilpadder? Hva? Ser at vi allerede har fått inn to eksemplarer av Midt i svevet på Hovedbiblioteket. Tror jeg stikker ut i ungdomsavdelingen og låner denne med en gang, jeg!

*

Les også:

Vårens norske barnebøker 

Vårens engelskspråklige bøker

Vårens norske bøker

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.