Søk Meny Lukk
Lukk
Ellen Sofie Lauritzen og Inger Merete Hobbelstad
Av: Marte Storbråten Ytterbøe Anbefalinger 27. mars 2018

Trenger du lesetips til påsken? Del 2.

Leter du febrilsk etter den perfekte boken til påskeferien? Har du lest alt i bokhyllene dine, eller er det som står der kanskje ikke så fristende? Litteraturbloggen har hentet inn et knippe anbefalinger fra litteraturinteresserte mediepersonligheter, bloggere, litteraturkritikere og forfattere. Finner du din favoritt på biblioteket i år?

Tekst: Marte Storbråten Ytterbøe / Foto: Agnete Brun, Tiden,  Anne Valeur, Cappelen Damm / Omslag: Samlaget, Cappelen Damm

Vi fortsetter med våre knakende gode anbefalinger for den kommende leseferien. Hva slags tips har våre nøye utvalgte litteraturelskere? Denne gangen er det Ellen Sofie Lauritzen og Inger Merete Hobbelstad som står for tur. Du finner de fleste av bøkene på hylla hos ditt bibliotek. Kanskje gjør du noen nye litterære oppdagelser?

Ellen Sofie Lauritzen

Ellen Sofie Lauritzen er litteraturviter og anmelder, og hun skrev seg inn i mange singles hjerter med boken Snakkes til uka: feltnotater fra en digital datingverdenMed humor og en god dose sårhet loser Lauritzen oss gjennom diverse datingapper, og boken kan gjerne sammenlignes med Aziz Ansaris Modern Romance. Det er bare å løpe til hyllene for å få med seg Lauritzens egen bok, samt hennes skjønnlitterære tips til Litteraturbloggen.

Svikne dagar, Samlaget

André Aciman – Call Me By Your Name

Jeg gråt da jeg så filmen (to ganger) og jeg hadde konstant tårer i øynene da jeg leste boka. Ikke fordi denne fortellingen om ung homofil kjærlighet i en italiensk landsby er så trist (den er det og), men fordi den er så klok ­– og språket så fordømt vakkert. At dette er Acimans debut, gjør meg helt svimmel. Som en bonus får den deg til å lengte mot late sommerdager.

Rachel Cusk – Transit

En kvinnelig forfatter med to unge sønner flytter inn i en nærmest ubeboelig leilighet i London som følge av et samlivsbrudd, planen hennes er å renovere rommene. Det høres kanskje ikke så spennende ut, men Rachel Cusks formfullendte roman holder leseren fanget i et særdeles effektivt fortellergrep. Cusk er en innsiktsfull forfatter, som heller ikke skyr unna den tørrvittige britiske humoren, noe som i seg selv er befriende. Kan leses i ett jafs.

Elena Ferrante ­– Svikne dagar

Skal du lese én bok om sjalusi i år, la det være denne. Men stålsett deg, for det kommer til å gjøre vondt. Dramaet starter da Olga blir forlatt av mannen sin etter 12 års ekteskap, til fordel for en ung kvinne. Sakte, men sikkert tar sjalusien og selvforakten overhånd, og uten at jeg skal avsløre for mye, kan jeg si at det blir mørkt. Veldig mørkt.

Inger Merete Hobbelstad

Kulturjournalisten fra Dagbladet er velkjent for mange. Inger Merete Hobbelstad er prisbelønt som kritiker og har skrevet den nydelige essaysamlingen Å leve med Shakespeare og var bidragsyter til Norske klassikere – Bøker, filmer, musikk , radio og TV fra 1945 til i dag. Fra Hobbelstad får du alt fra svenske klassikere til indisk samtidslitteratur. Du finner meg i godstolen med disse bøkene allerede!

Hvit tiger, Cappelen Damm

Hjalmar Söderberg – Den alvorlige leken

Utsøkt kjærlighetsroman fra 1912 som både er romantisk og skarpt realistisk. Kunstnerdatteren Lydia og journalisten Arvid er forelsket i hverandre, men fattige og sosialt usikre og engstelige for å satse på et ekteskap. Resultatet er et liv med vekselvis avstand og nærhet, med mislykkede ekteskap og sjalu frykt for at de tross alt ikke er den eneste kjærligheten i hverandres liv.

Nancy Mitford – The Pursuit of Love

Ikke la deg lure av den tilsynelatende suppete tittelen. The Pursuit of Love var en vidunderlig oppdagelse jeg gjorde for et par år siden, en herlig og sprudlende fortelling om to britiske overklassejenter og forsøkene deres på å finne nettopp kjærligheten. Nancy Mitford, som selv var datter av en adelsmann, skriver hysterisk vittig og skarpt satirisk om det fornemme Storbritannia, men under lurer lengselen.

Alf Prøysen – Trost i taklampa

Med jevne mellomrom må noen bare påpeke hva for en fantastisk roman Trost i taklampa er. Prøysen skriver observant skarpt og ganske kynisk om hva som skjer når to utflyttere vender tilbake til bygda de en gang reiste fra. Men portrettet av den fremmelige Gudrun Smikkstugun, som håper å blende de gamle vennene med sin sofistikerte bystil, er varmt og empatisk. Det er også forbløffende hvor mørkt Prøysen lar det hele bli før siste kapittel.

Mary Beard – S.P.Q.R

Denne våren har den britiske antikkforskeren Mary Beard fått mest oppmerksomhet for sin bok om feminisme, men denne boken, en frisk og respektløs gjennomgang av Romerrikets historie, fortjener vel så mange lesere. Forlagene bør kjenne sin besøkstid og få den oversatt til norsk snart.

Aravind Adiga – Hvit tiger

Indiske Aravind Adiga vant Booker-prisen for Hvit tiger i 2008, en barsk og medrivende historie om sjåføren fra fattige kår som svinger seg opp i samfunnet ved hjelp av snarrådighet og en god dose hensynsløshet. Det er en klisje å si at «jeg klarte ikke å legge den fra meg», men jeg klarte altså ikke å legge den fra meg.

*

God påske fra Litteraturbloggen!

Comments are closed.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.