Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Anbefalinger 27. april 2018

Kjærstad anbefaler

Favorittforfatteren snakker om sine favoritterforfattere. Og vi får avslørt kuren for alt som er mørkt og vondt. Velkommen til en liten time med Jan Kjærstad, forfatteren som snakker like godt som han skriver.

Tekst: Katrine Judit Urke / Foto: Katrine Judit Urke / Bokomslag: Kagge og Gyldendal

Det er tirsdag kveld og Helene Heger Voldner og Jan Kjærstad tar plass på scenen i skjønnlitteratur-avdelingen på Hovedbiblioteket. De sitter godt plassert i godstoler foran «peisen», men når Kjærstad ser stolene til oss på fremste rad, ber han faktisk om å få bytte. Så om noen skulle se på bildet over her og tenke at Kjærstad ikke sitter så godt, så kan vi altså informere om at han har valgt det sjøl.

Romanen Berge som kom ut i 2017 er Kjærstads største suksess hittil. Boka er mørk og politisk og så spennende at den passer like godt til lesere som er glad i krim som i de som helst leser romaner.

Hvor er det Kjærstad finner inspirasjonen fra? Biblioteket vil fremover invitere populære forfattere til å fortelle om sine favoritter. For du har kanskje lest Berge og er i villrede om hva du skal lese nå? Eller lurer du på hva du skal lese mens du står i den lange ventelisten for å få låne boka?

Kjærstad har valgt tre favoritter som kan forklare noe av bakgrunnen til suksessen. Det er bare å lene seg tilbake og bli matet av litteraturen som i kveld er:
Mørkets hjerte av Joseph Conrad
Vekten av Don DeLillo
Nattskog av Djuna Barnes

Første bok ut er Mørkets hjerte. Helene forteller at hun velger å lese bøkene på norsk; det er viktig å støtte oversetterne! Utgaven hun har funnet fram er oversatt av Bjørg Hawthorn. Og den inneholder faktisk et etterord av selveste Jan Kjærstad. Så hans forhold til boka er dypt; han forteller at han har lest den åtte-ni ganger og den blir dypere og dypere. Fra Mørkets hjerte er det mye dette med «bestrebelsen etter å finne noe som er tapt» han oppgir som inspirasjon. Flere av Kjærstads karakterer opplever noe av det samme som Conrads Marlow som leiter etter Kurtz.

Det går ikke an å ‘pitche’ «Nattskog».

Mange mener Don DeLillo skreiv om 11. september lenger før 11. september 2001. På litt samme måte har Jan Kjærstad skrevet om 22. juli, men med handling plassert noen år før. Eller som forlaget skriver: «Berge er en roman som ikke handler om 22. juli, men som ikke kunne vært skrevet uten 22. juli.»

Don DeLillo-boka Kjærstad har tatt med seg denne mandagskvelden er derimot ikke en av disse tekstene. Men Vekten er også en politisk roman og handler om drapet på John F. Kennedy. Kjærstad forteller en personlig historie knyttet til Vekten: Da han var ung gikk han med «No heroes»-button, men han hadde likevel én helt: Gordon Hølmebakk som var redaktør i Gyldendal. Det var han som ga ham boka, et anmeldereksemplar på engelsk, før boka ble utgitt (både på engelsk og på norsk i Knut Johansens oversettelse). Og Kjærstad ble frelst: Ifølge ham er DeLillo en helt klar nobelpriskandidat og Vekten er selve definisjonen på en samtids- eller samfunnsroman. Men nå mener dessverre DeLillo at terroristene har tatt over for forfatterne.

Vi får et bonus-boktips her: «Hvis dere har god tid, les alle Kolon-bøkene»! Gordon Hølmebakk var redaktør for Kolon-serien, en serie Gyldendal ga ut som inneholder, ifølge Kjærstad, alle de beste bøkene som finnes.

Da han var ung gikk han med «No heroes»-button, men han hadde likevel én helt: Gordon Hølmebakk som var redaktør i Gyldendal.

Siste bok ut er Djuna Barnes’ Nattskog som er Kjærstads inspirasjonskilde for stemning. «Det går ikke an å ‘pitche’ Nattskog», sier han. Det er ment som et kompliment. Her er det et «møte med atmosfære» mer enn handling og Kjærstad forteller at boka var en direkte inspirasjon for partiet om dommeren i BergeNattskog er oversatt til norsk av Ingebjørg Nesheim.

Det åpnes for spørsmål fra publikum, og her tror jeg vi alle får hjelp til å samle noen tråder: Det blir foreslått at karakterene i Berge er plukka fra Joseph Conrad, handlinga er tatt fra Don DeLillo og stemningen er henta fra Djuna Barnes. «Bra pitch», svarer Kjærstad.

Det som går igjen i disse fire bøkene, Berge, Mørkets hjerte, Vekten og Nattskog, er mørket og ondskapen. Kjærstad er redd for at forfatterne skal slutte å skrive om viktige temaer, at vi er tilbake til der vi var før 22. juli, men han har heldigvis en løsning:

Kjærstad: «Vi er på god vei til å gjenopprette boblen.»
Helene: «Hva skal vi gjøre med det?»
Kjærstad: «Skrive enda bedre romaner.»

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.