Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Intervjuer 7. juni 2018

Tips barnet ditt om Sommerles!

Forestill deg at noen stjeler all kunnskapen vår om verdensrommet! Vi har intervjuet lesekampanjen Sommerles' egen forfatter, Mari Moen Holsve, om å skrive om verdensrommet for barn og om sommerlesing.

Tekst: Katrine Judit Urke / Foto: Frank Michaelsen

Sommerles er i gang! Sommerles er en stor nasjonal lesekampanje for barn i 1.-7. klasse. Oppfordringen til barna er å lese så mye de klarer hele sommeren, fra 1. juni til 31. august, og samle poeng for lesingen på sommerles.no. Barna kan også delta i forskjellige aktiviteter på nettsiden, blant annet kan de følge en spesialskrevet fortelling som blir sluppet litt etter litt.

Mari Moen Holsve er forfatteren bak fortellingen. Hun har tidligere skrevet mange bøker for barn og ungdom, blant annet fantasy-serien Halvgudene, og hun har også oversatt flere bøker til norsk. Litteraturbloggen har tatt en prat med Holsve om årets Sommerles-fortelling som handler om Asbjørn og Astrid i verdensrommet.

Sommerles er for elever fra 1.-7. klasse. Hvordan er det å skrive for en så bred målgruppe? 

Krevende, men veldig gøy! Målet er å «strekke seg litt i alle retninger», slik at det blir noe i fortellingen for alle, selv om de yngste kanskje ikke alltid skjønner alt. Jeg tar utgangspunkt i mellomtrinnet, og så tilpasser vi fortellingen (jeg har fått god hjelp av Sommerles’ arbeidsgruppe!) slik at forhåpentligvis alle kan kose seg med den.

Teksten blir delt i 12 deler slik at det kommer litt tekst hver uke. Hvordan er det å skrive føljetong i forhold til å skrive romaner?

Dramaturgisk må jeg tenke veldig annerledes – skulle man satte kapitlene sammen til en bok, ville det blitt en rar rytme på den, men i Sommerles skal hvert kapittel inneholde noe eget – slik at man får noe ut av hvert kapittel selv om de er ganske korte. I en roman ville jeg tenkt mer på helheten; i Sommerles er fokuset også veldig på hvert enkelt kapittels tematikk.

Hva er det du liker best ved å skrive for barn?

At publikummet er det mest entusiastiske du kan få. Og det ærligste. Kjeder de seg, sier de det, og synes de det er gøy, så kommer de løpende gjennom biblioteket når du møter opp. Den iveren de utstråler når de finner litteratur de liker, fins det ikke maken til noe sted.

I år er tema verdensrommet. Verdens beste tema, etter min mening! Er det vanskelig å snevre inn når temaet er så stort?

Ja! er det korte svaret. Det er så mye jeg ville ha med som det ikke ble plass til. I årets fortelling har vi derfor fokusert på fem konkrete steder/fenomener i verdensrommet, og på fem historiske personer som har bidratt i jakten på å forstå alt det som fins der ute.

Kan du si noe om hva årets fortelling handler om ellers? Uten å røpe for mye, så klart!

Tenk deg hvis hele menneskeheten en morgen ikke lenger vet hva Mars er for noe. Eller en galakse. Det er det historien handler om – det er noen som har stjålet en del av kunnskapen vår om verdensrommet. Asbjørn og Astrid må av sted for å finne igjen denne informasjonen – og da drar de blant annet både på nye tidsreiser, og på reiser langt ut i verdensrommet!

Har du noen spesielle leseplaner i sommer?

Ja, mange! I høst skal jeg holde foredrag for IBBY (organisasjonen International Board on Books for Young People, red.anm.), så i sommer blir det mye lesing av årets nye barnebøker. I tillegg skal jeg prøve å få lest et par romaner som har ligget og ventet lenge på meg: La Belle Sauvage av Philip Pullman og A Skinful of Shadows av Frances Hardinge.

*

Sjekk ut Sommerles her!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.