Søk Meny Lukk
Lukk
Foto: Helge Skodvin, Vigmostad & Bjørke
Av: Marte Storbråten Ytterbøe Intervjuer 29. juni 2018

Sommersnakk med Ingebjørg Berg Holm

Litteraturbloggen snakker med en knippe forfattere om den lette sommeren og den vanskelige andreboka. Vi har kommet til Ingebjørg Berg Holm som allerede har gjort seg svært bemerket på krimhimmelen. Det har ikke manglet på verken nominasjoner eller priser på forfatteren som i sommer skal lese science fiction og franske klassikere.

Tekst: Marte Storbråten Ytterbøe / Foto: Vigmostad & Bjørke, Helge Skodvin / Omslag: Vigmostad & Bjørke

Ingebjørg Berg Holm ble nominert til Rivertonprisen med sin debutroman, Stjerner over, mørke under og Norges krimlesere har definitivt fått en ny favoritt. Denne vinteren kom hun med sin andre bok, Barføtt over isen, som i likhet med debuten er satt til de riktig gode gamle dager på Hurumlandet.

Gratulerer med bok nummer to, Barføtt over isen. Hvor sann er myten om «den vanskelige andreboka»? Er andreboka den ultimate svenneprøven?

Tusen takk! Ja, den andre boka mi var vanskeligere å skrive. Det var ikke bare prestasjonsangst, men reint faktisk var den også et vanskeligere prosjekt. Andreboka mi er mer ambisiøs, både i tematikk og form. Jeg var bevisst på at jeg ikke skulle skrive samme bok en gang til, men utfordre og presse meg selv.

Innlemmes man i større grad i et forfatterfellesskap med flere bøker i ryggen?

Kanskje det. Man kan søke medlemsskap i DnF (Den norske Forfatterforening, red.anm.), om ikke annet. Men jeg har ikke merka særlig forskjell, jeg fikk henge med de etablerte og kule forfatterne allerede fra første boka. Krimforfattere er nemlig en innmari trivelig gjeng.

Omslag: Vigmostad & Bjørke

Hvordan ble du mottatt som debutant?

Jeg har vært heldig, og ble tatt veldig godt i mot på alle måter. Jeg fikk mange anmeldelser, og har blitt invitert med på litteraturfestivaler og på alle måter blitt sett, hørt og inkludert. At jeg ble Riverton-nominert og vant Maurits Hansens debutantpris, hjalp nok til. Men mest av alt tror jeg det skyldes at krimforfattere er usedvanlig hyggelige folk, rause og inkluderende.

Hvor høyspente var nervene med andreboka? Eller var det mer nervepirrende med debuten?

På en måte var det verre. Jeg visste at prosjektet mitt var drøyere, og var ikke sikker på om jeg fikk det til. På den annen side har jeg begynt å se meg selv som forfatter, noe som gav meg litt videre perspektiver. Jeg sa til meg selv at om ikke jeg fikk det helt til denne gangen, kunne jeg jo prøve igjen i neste bok. Før jeg pendla tilbake til å tenke at jeg aldri kom til å få til andreboka, og at den kom til å bli så dårlig at den kom til å sette en stopper for alle videre drømmer om en forfatterkarriere.

Barføtt over isen er en historisk kriminalroman som er satt til 1870-tallet, det samme var debuten din Stjerner over, mørke under, og jeg må bare føye til at kjæresten min slukte boken din i løpet av én flytur til Paris. Men hva er det med 1870-tallet som er så spennende? Og kan du fortelle med to setninger hvorfor Litteraturbloggens lesere bør kaste seg over akkurat boka di?

Så hyggelig å høre!
1870-tallet er en spennende periode i norsk historie, da Norge endret seg radikalt i løpet av veldig kort tid.

Målet er å berøre noe allmennmenneskelig.

Men jeg skriver ikke først og fremst for å formidle fjern historie, på mange måter kunne jeg like godt ha skrevet science fiction. God science fiction er samtidsromaner mer enn framtidsromaner. Jeg går bakover i tid for å gjøre noe av det samme, og har valgt en periode som speiler høyst aktuelle problemstillinger. Målet er å berøre noe allmennmenneskelig.

Man bør lese Barføtt over isen om du vil ha noe annerledes. Enten du er lei av krimromaner om serimordere, eller samtidslitteratur om oppløsningen av en moderne middelklassefamilie, så kan min roman være et alternativ.

Hva skal du lese i sommer?

Jeg holder på med The Three Body Problem, en kinesisk sci-fi-roman. Kanskje får jeg også endelig lest ferdig Madame Bovary? Og så skal jeg lese den fjerde Harry Potter-boka for unga.

Har du andre lese- og skriverutiner om sommeren enn ellers?

Ja, for da får jeg ikke skrevet! Hele juli er ferie med familien, og jeg fokuserer på helt andre ting enn å skrive. Sommerferien er ungetid og kjærestetid. Det fortjener de, etter en lang periode med «Ikke nå, mamma må skrive ferdig boka» og «Kan du ta med deg unga ut av huset?» helg etter helg.

*

I år som tidligere år publiserer Deichmans litteraturblogg intervjurekken «Sommersnakk», men nytt av året er at vi snakker med andreboksforfattere. Hver fredag forteller forfatterne om å være fersk forfatter og om sommerlesning og -skrivning. Kanskje får du noen gode lånetips? God sommer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.