Søk Meny Lukk
Lukk
Foto: Anne Andersen, Samlaget
Av: Marte Storbråten Ytterbøe Intervjuer 27. juli 2018

Sommersnakk med Veronika Erstad

Litteraturbloggen snakker med en knippe forfattere om den lette sommeren og den vanskelige andreboka. Veronika Erstad debuterte som lyriker med Eg er så nær morgonen eg kan kome. Etter debuten har hun kommet med både roman for voksne og for barn.

Tekst: Marte Storbråten Ytterbøe / Foto: Anne Andersen, Samlaget / Omslag: Samlaget

Litteraturbloggens anmelder fremhever Erstads vare språk og blikk for detaljer i Av meg er det mange, forfatterens andre bok for voksne. Forfatteren sier selv hun har jobbet mye med språket i denne boken. I sommer skal Erstad selv lese en annen ordkunstner, nemlig Virginia Woolf.

Gratulerer med bok nummer to, Av meg er det mange, som kom denne våren. Hvor sann er myten om «den vanskelige andreboka»? Er andreboka den ultimate svenneprøven?

Tusen takk for det! Mi andre bok var eigentleg Kattejenta, ein barneroman illustrert av Bo Gaustad, som kom same året som eg debuterte. Av meg er det mange, er mi andre bok for vaksne. Eg trur at eg hadde ei førestelling om at det skulle bli lettare, no kjennar eg prosessen osv. Lettare blei det ikkje, og det trur eg heller ikkje at det kjem til å bli, men heller ikkje vanskelegare. Prosessen med redaktøren var like lang som med første boka, ca to år. Seinare i år kjem mi andre barnebok, Korleis bli kvitt ei veslesøster, vakkert illustrert av Ella Okstad. Det berre gler eg meg til.

Omslag: Samlaget

Innlemmes man i større grad i et forfatterfellesskap med flere bøker i ryggen?

Med to bøker kan ein søke opptak i forfatterforeininga. Det har eg ikkje gjort enda, men eg kjem til å gjer det. Sånn i kvardagen føler eg mest fellesskap med forfattervenner som eg har frå forfatterstudia eg har gått på. Det er eit viktig fellesskap for meg.

Hvordan ble du mottatt som debutant?

Eg blei veldig godt mottatt som debutant. Det var fleire meldingar, både i Aftenposten, Klassekampen og BT. Det var fint å vere på Lillehammer saman med dei andre debutantane.

Hvor høyspente var nervene med andreboka? Eller var det mer nervepirrende med debuten?

Forskjellen blei at det var mindre merksemd til andreboka. Dermed forsvinn ho fortare, for meg òg. Eg var innstilt på at eg ikkje kunne vente meg så mykje omtale av boka, og det blei det ikkje heller. Det kom ei melding i Klassekampen og ein veldig fin omtale på Deichman sin Litteraturblogg. Det var ei god lesing, som eg sette stor pris på.

Når det er få meldingar, er dei som kjem ekstra viktige. Det er godt å ikkje forsvinne heilt. Eg føler òg at det gjev eit meir realistisk inntrykk av kva ein kan vente, i forhold til når ein er debutant, og kanskje får litt meir merksemd. Det er heller ikkje sjølvsagt lenger.

Boka har eit stille språk, med eit nærvær som kan vere ei fin motsetning til mykje av det andre språket vi omgjev oss med.

Du har tidligere fått skryt av Litteraturbloggens anmelder for ditt vakre og poetiske språk. Kan du fortelle med to setninger hvorfor Litteraturbloggens lesere bør kaste seg over akkurat boka di?

Det er ei bok som eg har jobba veldig mykje med språket i, og eg håpar det synast på ein fin måte. Boka har eit stille språk, med eit nærvær som kan vere ei fin motsetning til mykje av det andre språket vi omgjev oss med.

Hva skal du lese i sommer?

Eg håpar å lese nokre tjukke bøker, det syns eg aldri eg tørr å byrje på lenger. Eg skal lese fleire ungdomsbøker av Hilde Hagerup, dei eg har lese likar eg veldig godt. Eg trur eg skal lese Virginia Woolf. Og sikkert nokre overraskingar òg.

Har du andre lese- og skriverutiner om sommeren enn ellers?

Når eg er på ferie hos andre skriv eg ikkje, men når eg er heime hos meg sjølv, er rutinane dei same som resten av året. Då byrjar dagen ved skrivebordet.

*

I år som tidligere år publiserer Deichmans litteraturblogg intervjurekken «Sommersnakk», men nytt av året er at vi snakker med andreboksforfattere. Hver fredag forteller forfatterne om å være fersk forfatter og om sommerlesning og -skrivning. Kanskje får du noen gode lånetips? God sommer!

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.