Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Nora Nordskar Hoel Anbefalinger 30. september 2018

Fra film til bok

Boka er bedre enn filmen. Alltid, nesten. Men hvis man ikke leser, kan film bli en inngang til bøker? Det mener vi det kan.

Tekst: Nora Nordskar Hoel / Omslag: Gyldendal, Kagge, Simon & Schuster og Cappelen Damm.

Denne helga har den norske dansefilmen Battle premiere. I rollene som Amalie og Mikael møter vi Lisa Teige, kjent fra Skam, og Fabian Svegaard Tapia. Det er en skikkelig Oslofortelling, og handler om Amalie som får livet snudd på hodet når farens karriere går i vasken. Men hvorfor skriver vi om en slik film her på Litteraturbloggen? Jo, Battle er basert på Maja Lundes ungdomsroman med samme navn. Ungdommer slutter som kjent ofte å lese, og kanskje kan filmatisering av bøker bli en vei inn i bøkene igjen.

Vanligvis tenker vi at boka må leses før man ser filmen, men kanskje kan nettopp filmen være døråpneren til å lese en bok. Vi som har fått samme fortelling som både bok og film vet jo at det alltid er elementer fra boka som ikke får plass i filmen. Kan en film som engasjerer gi lyst til å finne ut hva mer som gjemmer seg i karakterens indre eller hvilke deler av historien som ikke fikk plass?

 «Dansingen er god, og kunne fått større plass i filmen. Samtidig er det forståelig at den holdes litt mer i bakgrunnen, og beskrives som en del av hovedpersonenes liv snarere enn svære, stagede musikknumre som for eksempel i «Step Up»-filmene. Det er tross alt hverdag hele veien i «Battle», og det er noe av det beste ved den.»
Inger Merete Hobbelstad om Battle i Dagbladet

Så, kanskje man bør sende ungdommene på kino for å se Battle eller invitere til en filmkveld? Her kommer noen flere filmer som tar utgangspunkt i gode ungdomsbøker!

Besettende forelskelse og dataspill

For dem som vil ha mer kjærlighet er Jenny Hans serie om Lara Jean et must! Filmen To all the boys I’ve loved before kom tidligere i år og er et sukkertøy av en fortelling. Gir filmen mersmak finnes det hele tre bøker å boltre seg i.

I Becky Albertallis Simon og homo sapiens-agendaen er seksten år gamle Simon forelsket i Blue. Det blir vanskelig når en epost Simon har skrevet til ham kommer på avveie. Samtidig som han strever med å finne ut hvem han selv er, blir han nødt til å forholde seg til de som plutselig har mange meninger om hvem og hva han er. Filmen er omdøpt til Love, Simon og blir tilgjengelig på DVD mot slutten av året.

David Leviathans bok Hver dag ligner ikke på så mange andre historier. Den handler om A som hver dag våkner i en ny kropp og til en ny hverdag. Det er uproblematisk inntil A forelsker seg i Rhiannon. Ser du filmen (som du også kan låne hos oss!) finner du ut om de klarer å finne hverandre igjen, og om det er mulig å elske noen som forandrer seg hver eneste dag.

Når vi først har beveget oss over i det litt fantastiske, hvorfor ikke gjøre det fult ut? I A wrinkle in time av Madeleine L’Engle kjemper Meg sammen med lillebroren sin mot onde krefter i forsøket på å få tilbake deres forsvunne far. Boka forener vitenskap, spenning og science fiction for en nokså ung leserskare.

For litt eldre lesere har Ready player one av Ernest Cline blitt et must om man vil nærme seg science fiction eller dystopier. I år har den blitt filmatisert og det fantastiske spilluniverset kommer til liv foran øynene våre (lån filmen her), akkurat slik det gjør for Wade Watts i boka. Hans forsøk på å rømme fra alt gjør at han blir del av et verdensomspennende spill, hvor det plutselig handler om liv og død når oddsene blir høye nok.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.