Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Nora Nordskar Hoel Intervjuer 14. oktober 2018

Bli med inn i kråkenes land

Noe utrolig vakkert laget av noe helt vanlig. Slik beskriver Mark Cocker flokker på titusener av kråker som sveiper over gresskledde enger. Og slik ønsker han å åpne øynene våre for magien som omgir oss hele tiden.

Tekst og foto: Nora Nordskar Hoel

I Storbritannia er nature writing et etablert begrep med en historie på omtrent 100 år. Blant forfatterne som har gitt nytt liv til sjangeren og sparket i gang et ras av lignende bøker er Mark Cocker med boka Kråkenes land. Den kom ut i England for 11 år siden, men har nå blitt tilgjengelig for norske lesere i Hege Mehrens oversettelse.

«Ikke la deg avlede av formeninger om det kjente og kjære. Kornkråker er nemlig hyllet inn i et herlig slør av mystikk. De er ikke det du tror.» (Kråkenes land, s.45)

I boka er det nettopp kråker som står i sentrum, fuglene som omgir oss til daglig men sjeldent legger merke til. Så, hvorfor vie en hel bok til dem?
– Jeg ønsket å velge noe som var helt vanlig og som finnes overalt, forteller Mark Cocker. Det er en måte å se nærmere på det spesielle i det vanlige, men også vise at helt vanlig natur er magisk.
Og det har han klart. I hans tekst tegnes fuglene frem på en måte som gjør de både nye, levende og interessante. Det er ikke utelukkende skildringer av fuglene og deres levesett, men også en fortelling fortalt med et personlig utgangspunkt. Boken har derfor også fått undertittelen «En meditasjon over fugler, landskap og natur».
– Jeg ønsket ikke at folk skulle tro at det var bare en bok om fugler, forklarer han. Den handler også om vårt forhold med naturen og liv i seg selv.

Nature writing, eller naturprosa, er en hybridsjanger som bruker elementer fra etablerte sjangere som biografi, selvbiografi, memoar og vitenskap. Formålet er å forene disse for å skrive om menneskets forhold til annet levende liv. Den store fremveksten av slik litteratur kan også henge sammen med katastrofen som er i ferd med å skje rundt oss: klimaendringer, overbefolkning og artsutryddelse. Disse bøkene viser mindre kjente sider av naturen til folk som kanskje ikke alltid har så mye kontakt med den.

Den norske suksessen Havboka er et storartet eksempel på naturprosa

For Mark Cocker er Kråkenes land en viktig bok, som han, til tross for at det er over ti år siden den kom ut, har et aktivt forhold til. Han viser kråkene til folk som vil se, noe som inkluderer alt fra vanlige folk til verdensstjerner som Margaret Atwood.
– Dette er en annen måte å formidle fakta på enn fagbøker vanligvis gjør, forklarer forfatteren. Nature writing guider lesere mot naturen ved hjelp av blant annet følelser, og jeg ønsker å engasjere leseren ved å fortelle en historie.
Engasjere gjør det og boka, som kan se ut til å være skrevet av en kunnskapsrik fagperson, springer også ut av et personlig engasjement. Mark Cocker har nemlig ingen formell bakgrunn fra biologi eller lignende fagfelt, men har studert engelsk litteratur. Det er med andre ord en forfatter som ser kråkene, og det gir oss en stor leseopplevelse.

«Jeg tenker på meg selv som en naturskribent på fisketur, med en krok og et snøre som går begge veier: utover i landskapet etter alt som måtte komme i min vei, men også innover i underbevisstheten etter enhver slående formulering som måtte dukke opp til overflaten som reaksjon på det ytre.» (Kråkenes land, s.175)

Nå har Cockers forfatterskap tatt en vending mot et mer politisk engasjement. Hans siste bok Our place (ikke tilgjengelig på norsk) handler om den enorme endringer England har gjennomgått de siste årene, hvor både landbruket og naturen er i ferd med å forsvinne.
– Sjangeren har forandret seg rundt meg, men jeg bruker fortsatt de samme grepene for å fortelle en mye tydeligere politisk historie, sier han. Siden det er en hybridsjanger kan jeg egentlig gjøre hva jeg vil med den.

Boka har vakt oppsikt i hjemlandet og har satt i gang debatt blant sentrale beslutningstagere. Og det er nettopp det som er formålet, å åpne øynene til leserne for nye sider ved det vi omgir oss med. Naturen har inspirert oss på mange ulike vis og formet både kultur og religion, men vi må også passe på å ikke ødelegge den.
– Hvilken rett har vi feire naturen om vi ikke tar vare på den? spør forfatteren.

For Kråkenes land er definitivt en feiring. En feiring av alt det fantastiske som foregår i det helt vanlige livet de svarte og grå fuglene lever rett foran øynene våre. Og blir vi oppmerksom på dem blir vi kanskje flinkere til å se alt det andre som også forsvinner rett foran nesa på oss.

Er du fortsatt i tvil om at kråker er fantastiske dyr? Se Mark Cockers egen film av en gigantisk flokk som flyr samlet over himmelen på YouTube.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.