Søk Meny Lukk
Lukk
Knut Nærum
Av: Nora Nordskar Hoel Intervjuer 13. januar 2019

Vis meg bokhylla di, Knut Nærum

Bare så det er sagt, jeg har flere bøker av kvinnelige forfattere enn det ser ut som, må Knut Nærum understreke når han presenterer bokhylla si for Litteraturbloggen.

Tekst: Nora Nordskar Hoel / Portrettfoto: Agnete Brun, Cappelen Damm / Foto: Privat

Vi har invitert oss selv inn i hylla til Knut Nærum, mannen som tuller og tøyser, skriver og tegner og er veldig glad i biblioteket. Men, hva har han i sine egne bokhyller? Er det noen overraskelser? Og hva kan hyllene avsløre om hans ordenssans?

La oss begynne med hylla i seg selv. Hvor er den fra og hvilket rom står den i?

Hjørnehylla står i stua. Det er en ekte Billy fra IKEA, og den skarpsynte vil se at den er banket sammen med så stor utålmodighet at bakplata i venstre seksjon er stiftet fast feil vei, med den ubehandlede siden ut. Ingen gjester har ennå kommentert dette slomset. Dette kan skyldes at folk ikke har sett det, at ingen bryr seg eller at det virker som typisk meg.

Jeg ser både kjente og ukjente titler, men jeg klarer ikke å avkode et tydelig system. Hvordan har du sortert boksamlingen din?

Mest etter kategorier, litt etter format. På dette bildet fins kategoriene: innbundne tegneserier, skjønnlitteratur jeg ennå ikke har lest, Penguin-bøker, stort format (nederst), hipp amerikansk skjønn fra 90-tallet, lesesirkelbøkene til fruen, tegneserier i lite format, sist leste sakprosatitler, dikt, reiseguider, reiseskildringer, folklore og filmlitteratur. Pluss klynger av Saabye Christensen, Morgan Kane, Dag Solstad, Barry Gifford og Ola Bauer. Og Patrick Melrose-bøkene. Bare så det er sagt, jeg har flere bøker av kvinnelige forfattere enn det ser ut som.

Ikke så overraskende er det ganske mye tegneserier også, med kjente navn som Donald Duck, Sprint og MAD. Har du en skjult, tegnet skatt i samlingen du vil fortelle oss litt om?

Det meste av tegneserier står i andre hyller. Av skjulte, tegnede skatter: Siden jeg vanker blant seriefolk, har jeg fått en del bøker med tegning og hilsen fra mange av de beste norske tegnerne. Og en Jimmy Corrigan signert av Chris Ware.

Kjell Aukrust er en forfatter og tegner mange er glad i, og du har altså et signert eksemplar av hans bok Bror min med en dedikasjon til Gunnar Sønsteby. Hvorfor er denne boka spesielt betydningsfull for deg?

Dette er jo et monument: Norges største humorist hilser til vår største krigshelt.

Du er også en av de som kjøper suvenirer når du er på ferie, eller? De har attpåtil fått en sentral plassering midt i øyehøyde. Bak treskoen og gondolen gjenkjenner jeg Big Ben, men hva er det mest eksotiske stedet du har nips fra?

Å bruke verdifull hylleplass til annet enn bøker er noe som kan diskuteres, men tanken er å bryte opp det massive “Les meg!”-preget. Det mest eksotiske stedet jeg har nips fra er det ytre rom, en liten meteoritt av jern og nikkel. Av steder jeg har vært: En håndmalt lundefugl i syntetisk harpiks, fra Vega. Eksotisk så det holder.

Alle som har mange bøker vet at det også tar mye plass, og det er ikke alle bøker man kan ha stående i hylla. Har du noen krav til de bøkene du tar vare på?

De må oppfylle minst ett av tre krav:
1) Jeg må tro at jeg kan få lyst til å lese dem igjen.
2) De er minner om noe nødvendig, viktig eller flott. Som tatoveringer du kan bla i.
3) Jeg må tro at jeg får lest dem en gang.

Jeg er ikke overrasket over at du har så mange krimbøker – men hvor mange har du egentlig?

Flere enn dem på bildet; der fins det mest av noen få favorittforfattere. Men 800–1000.

Det ser ikke ut til å være veldig mange nye bøker på krimhylla, men én stikker seg ut og ser ut til å være eldre enn de fleste.  Hva kan du si om eksemplaret av Wilkie Collins Damen i hvidt?

Den kommer fra et av min barndoms loft. Jeg har tilbrakt mye tid på loft, med å granske innholdet i kasser, sånt som eldre slektninger verken ville ha eller kaste. The Woman In White kom i 1860 og er en hjørnestein i kriminallitteraturen. Denne oversettelsen er fra 1899, utgitt på Landsbladets trykkeri, og ikke mer moderne enn at den er satt med gotisk skrift. Nyere krim bor i kasser og stabler, og er ofte bare på kortere besøk i leiligheten.

Her kan du låne alle Knut Nærums bøker!

Aller sist: De siste dagene har sosiale medier strømmet over av folk som diskuterer hvite bokhyller, der bøkene står med ryggen inn. Hva er din oppfordring til folk som vurderer å kaste seg på trenden?

Det er ikke en trend, det er klikkagn.

Comments are closed.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.