Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Nora Nordskar Hoel Intervjuer 4. februar 2019

Klimaprat med Gert Nygårdshaug

Gert Nygårdshaug ønsker at flere forfattere retter blikket mot klimaet og jordas fremtid. Han når mange lesere med sine øko-thrillere.

Tekst: Nora Nordskar Hoel / Forfatterportrett: Fredrik Arff / Omslag: Cappelen Damm og Mime forlag

I år er Oslo europeisk miljøhovedstad og på Deichman starter vi året med en måned viet klimaet, sammen med Klimafestivalen § 112. Her på Litteraturbloggen markerer vi det med en rekke innlegg viet et knippe forfattere som på ulikt vis tar opp klima og miljø i sine bøker.

30 år har gått siden Mengele Zoo kom ut for første gang. I årene siden har boka blant annet blitt lest av utallige lesere, engasjert skoleklasser og stemt frem som «folkets favoritt» i 2007. Fire bøker til har fulgt i kjølvannet, Himmelblomsttreet, Afrodites basseng og Chimera, og sist i fjor Zoo Europa. Forfatteren har gjennom alle bøkene hatt et tydelig miljøfokus, og brukt velkjent knep for å vekke lesernes bevissthet. Vi har tatt en kjapp klimaprat med Gert Nygårdshaug:

I Mino-bøkene oppstår det en rekke ulike økologiske katastrofer. Hvorfor har du ønsket å bruke dette som vesentlig drivkraft i fortellingene?

Det er flere grunner til det. Det viktigste har vel vært å påvise hva som kan skje i ytterste konsekvens om vi ikke bestreber oss til en større og bredere naturforståelse. Det andre er for å trekke leseren med i en spennende handling, «pageturner-effekten», på denne måten kan bredere lesegrupper nås, spesielt ungdommen.

Hvordan engasjerer du deg i kampen for en mer bærekraftig verden?

Først og fremst politisk ved å stemme frem politikere som har en analyse av hvilke krefter som truer med å ødelegge vår klode, i klartekst: Den kapitalistisk/liberalistisk økonomiske tenkemåten. Mitt daglige engasjement har de siste 20-30 årene vært å skrive romaner med politisk/økologisk tema.

Hvordan kan litteraturen være med på å påvirke det grønne skiftet?

Opp gjennom historien har de mest toneangivende forfattere svært ofte hatt et samfunnsengasjement som bakteppe, kunne ha nevnt i fleng klassikere som Saramago, Zola, Walraff, Ibsens, etc. I dagens litteratur finner vi lite av dette, derfor tror jeg det er svært viktig at også forfatterne nå fremover, i den situasjon kloden befinner seg, i langt større grad bidrar med litteratur som vender seg mot fremtiden og de utfordringer den kan bringe.

Kan du anbefale en bok som kan inspirere flere til å tenke grønt?

Her må jeg få lov til å anbefale fem bøker som jeg selv har lært mye av: Peter Wohlleben: Trærnes hemmelige liv, Dave Goulson: Humlejakt, Stefano Mancuso: Smarte planter, Anne Sverdrup-Thygesen: Insektenes planet, og sist, men ikke minst: Elizabeth Kolberts: Den sjette utryddelsen.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.