Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Nora Nordskar Hoel Anbefalinger 9. februar 2019

Fem bøker du kan se på teater denne våren

Denne våren blir bøker av blant andre Tarjei Vesaas og Siri Hustvedt levendegjort på scener rundt omkring i hele landet. Vi anbefaler noen av bøkene bak forestillingene.

Tekst: Nora Nordskar Hoel / Toppfoto: Mohammad Jangda, Flickr
Nordland Teater, Teater Ibsen, Det norske teatret, Erika Hebbert: Oslo Nye teater og Øystein Klakegg: Hordaland Teater.

For en stund tilbake meldte vi om noen av bøkene du kan se på kino den våren, men det er ikke bare kinosalene som fylles opp av historier vi kjenner fra før. Aftenposten meldte nylig at hver tredje teaterpremiere i Oslo denne våren er basert på en bok. Deres teaterkritiker, Per Christian Selmer-Anderssen, understreket at det ikke nødvendigvis er en god ting, men Litteraturbloggen går i alle fall god for disse bøkene.

Fuglane av Tarjei Vesaas. Nordland Teater.

I år blir det tredje gang Tarjei Vesaas’ hovedverk Fuglane settes opp som teater. Det er over 60 år siden boka ble skrevet, men den leses fortsatt både ute i verden og i klasserom her hjemme. Mange lesere har et sterkt minne om å ha lest den, som Dina på Hovedbiblioteket: «Det er utruleg lenge sidan eg las ho. Først og fremst er det vel det vedunderlege språket til Vesaas som fangar ein. Korleis han så enkelt og stillfare kjem inn på personar og natur. Korleis han formidlar tankane til den «tilbakeståande» guten. Stemninga. Det er vel dette som sit att etter ca 45 år. Kanskje ikkje så verst?»

Underkastelse av Michel Houellebecq. Teater Ibsen.

Den franske provokatøren Michel Houellebecq vakte oppsikt med romanen Underkastelse som utkom i 2015, samme dag som attentatet mot satiremagasinet Charlie Hebdo. I kjølvannet av lanseringen ble boka lest av mange, og stemplet både som «en lovsang til den frie, kunstneriske ytring» av Knut Hoem i NRK P2 og for å være kulturpessimistisk og islamkritisk. Les denne før du kaster deg over hans nye roman, Serotonin, som snart er ute på norsk – tilsynelatende like oppsiktsvekkende provoserende som den forrige.

Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar. Rommen scene/Det Norske Teatret.

Det er få leseglade som ikke har fått med seg Zeshan Shakars brakdebut Tante Ulrikkes vei. Berit, som jobber i samlingsseksjonen med innkjøp og katalogisering, sier dette om boka: «God miljøskildring som jeg både kjenner og ikke kjenner, siden jeg bor på Stovner men boka foregår i et helt annet miljø enn mitt. Gode personskildringer gjorde meg glad i hovedpersonene, og man ler og gråter med dem.» At boka nå kommer til live på en scene i sitt eget nabolag er det med andre ord mange av oss som gleder oss til.

Sommeren uten menn av Siri Hustvedt. Oslo Nye Teater.

Siri Hustvedts bok Sommeren uten menn har fått bli med på manges sommerferie siden den kom på norsk i 2011. Historien handler om Mia, en 55 år gammel poet, som akkurat har blitt forlatt av sin ektemann etter 30 år. Sommeren skal derfor tilbringes alene, men i stedet for å bli uten menn, blir den med kvinner. Hustvedt skriver som vanlig skarpt og fult av referanser, men også morsomt og med en stor dose varme for kvinnene vi blir kjent med.

Svar på brev frå Helga av Bergsveinn Birgisson. Hordaland Teater.

Den islandske perlen til Bergsveinn Birgisson har gått sin seiersgang blant norske lesere siden den kom på norsk i 2012. Helene på FUBIAK leste boka da den kom: «Det er noen bøker man plukker opp i forbifarta; omslaget ser fint ut, den er litt kort, en tittel som appellerer. Så, plutselig så sitter du der og har lest en bok som blir med deg videre i mange år framover. Det er Svar på brev frå Helga for meg. Jeg husker ikke handlingen, og selv om jeg ikke er islandsk sauebonde på slutten av livet traff den meg. Jeg husker stemningen, skildringene, det tapte, det ensomme, valgene man tok, kanskje uten å vite om det. Kjærligheten, det kompliserte, språket, direkte og rett i magen. Puh!»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.