Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Nora Nordskar Hoel Kommentarer 28. februar 2019

Lesing som forandrer liv

Aldri vil en bok fremstå identisk for to lesere, allikevel kan vi finne stor glede i å lese samme bok og dele opplevelsen, tanker og følelser.

Tekst: Nora Nordskar Hoel / Foto: Frank Michaelsen

Det finnes mange grunner til å lese skjønnlitteratur, og det finnes enda flere leseopplevelser. En leseopplevelse vil alltid være personlig og knyttet til erfaringer og humør. Hvordan den påvirker deg varierer, men finner du riktig bok på riktig tidspunkt kan litteraturen forandre liv. Det har det blitt forsket på.

Thor Magnus Tangerås har skrevet doktoravhandlingen med den lange tittelen “How Literature Changed my Life”: A Hermeneutically Oriented Narrative Inquiry into Transformative Experiences of Reading Imaginative Literature (OsloMet, 2018). I det arbeidet har han snakket med 20 ulike lesere som alle mener at ett bestemt skjønnlitterært verk har forandret deres liv. Tangerås understreker at det er snakk om mennesker i vidt forskjellige livsfaser og sinnsstemninger som har opplevd dette, i møte med helt ulik litteratur.

Tangerås er også en av de som aktivt driver med shared reading, eller samlesing som Tangerås ønsker å kalle det, i Norge, en lesesirkelvariant vi har skrevet om tidligere her på Litteraturbloggen. Det er en måte å dele leseopplevelser med flere, som tar utgangspunkt i en tekst man leser sammen der og da. I et intervju med avisa Vårt land om det fremhever Tangerås nettopp det emosjonelle ved lesingen som spesielt virkningsfult:

– Å lese er å bli beveget, og du kan ikke unngå emosjonelle endringer. Det å gi åpning for litterære opplevelser, vil sette i gang store og små endringsprosesser. Symbolrikdommen og det estetiske i litteraturen er språk for følelsene. Alle som er glade i litteratur, kan fortelle om sterkt positive opplevelser knyttet til bøker. Det skjer noe i oss i møte med god litteratur. Det forsterkes når vi deler det med andre, og kan også bidra rent kontemplativt.

Den stadige jakten

At litteratur kan være svært sterk er det ikke vanskelig å overbevise en bokelsker om. Allikevel er ikke historiene Tangerås gjenforteller helt gjenkjennelige for meg. Det skal mye til for at noe virkelig forandrer et liv, enten det er å endre handlinger, livsanskuelser eller vaner. Allikevel gir det gjenklang i meg når jeg hører om lesere som har fått endret sitt syn på seg selv eller en situasjon de befinner seg i. For er det ikke det vi alle håper å finne når man plukker opp en bok, klar for å tas med inn i et litterært univers? Håpet om å finne den riktige boka? Håpet om å kjenne at lesingen forandrer noe inne i seg?

Her kan du lese hvordan jeg hadde det på en shared reading-lesesirkel

Kanskje vil jeg aldri oppleve noe så sterkt som de menneskene Tangerås intervjuet i sitt arbeid, men jeg vil allikevel fortsette å lete. Jeg vil fortsette å lese og la meg berøre, fordi jeg tror på litteraturen, dens kraft og evne til å åpne rom i meg jeg ikke visste var stengt.

Har du en bok, et dikt eller en novelle som har forandret ditt liv? Del det gjerne i kommentarfeltet.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.