Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Nora Nordskar Hoel Intervjuer 12. mars 2019

Høytlesing med Ida Jackson

I min familie leste vi høyt sammen lenge etter at søstrene mine og jeg kunne lese selv forteller Ida Jackson, forfatteren bak de populære bøkene om Brillebjørn.

Tekst: Nora Nordskar Hoel / Omslag: Gyldendal forlag / Foto: Erik Thallaug, Fotofolk

Ida Jackson har skrevet flere bøker – for både små og store barn, ungdom og voksne. Hun har skrevet lesehest-bøker om Lena og hele åtte bøker om Brillebjørn som mange kjenner fra barne-tv. Vi har invitert henne til Litteraturbloggen i dag for å snakke om hva god litteratur for de yngste betyr og hvorfor vi bør bruke tid på å lese den høyt sammen.

Vil du dele et leseminne fra barndommen med oss?

Jeg vokste opp med huset fullt av bøker, men moren min syntes fremdeles ikke vi hadde nok, så vi dro på biblioteket og lånte tonnevis. «Hvilken barnehage er det dere er fra?» spurte bibliotekaren. «Det er bare til hjemmebruk!» sa moren min fornøyd.

Jeg lærte å lese tidlig, så jeg leste også høyt for søstrene mine. På et tidspunkt spilte jeg inn favoritt-tegneserien deres (et spesielt populært Fantomet-blad) som lydbok så jeg kunne få en liten lesepause mens de hørte på kassetten.

Hvorfor er det viktig å lese høyt for barn?

Høytlesing er veien inn i både språket og bøkenes verden, til kulturen og til samtalen. Pluss at det er en vidunderlig måte å dele litterære opplevelser på! I min familie leste vi høyt sammen lenge etter at søstrene mine og jeg kunne lese selv. Harry Potter høyt på skolebussen var en favoritt!

Hvordan synes du det er å lese høyt?

Nå leser jeg høyt en evighet hver dag. Det gjør at jeg lett blir utålmodig. Men det gjør meg både til en bedre barnebokforfatter og en mer bevandret barnebokleser. Jeg har laget en regel om at jeg får lov til å gjemme/gi videre bøker jeg ikke liker selv, slik at sønnen min og jeg får rene kosestunder sammen når vi leser. Det er mye som ikke har holdt mål, og mye som er bedre enn det meste som er skrevet for voksne. Jeg tror de færreste voksenbøker hadde tålt å leses flere ganger om dagen, men Tove Janssons barnebøker er jeg fortsatt ikke lei av, selv om jeg kan dem utenatt.

Å bli lest høyt for er et magisk øyeblikk som gir minner for livet. Lesefrøfestivalen springer ut av LESEFRØ-samarbeidet mellom Deichman og ca. 100 barnehager i Oslo, der målet er å skape godt språkmiljø, spre leselyst og leseglede. Velkommen til en eventyrlig høytlesingsuke!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.