Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Nora Nordskar Hoel Anbefalinger 21. mars 2019

To levende forfatterportretter

Hvordan fortoner et skriveliv seg når man ser tilbake på det? Hvor nær tør man slippe kameraet når livet vakler? To dokumentarfilmer lar oss bli kjent med to toneangivende forfattere, og du kan se dem begge.

Tekst: Nora Nordskar Hoel / Foto: Filmbib, Fenris Film og Frokost Film AS

Hos oss kan du låne så mangt, bøker, noter, musikkinstrumenter, 3D-printere. Men visste du at det også er flere digitale tjenester et norsk lånekort gir deg tilgang til? Strømmetjenesten Filmbib er en av dem, der du kan logge deg på med lånekortet ditt og se dokumentarer og kortfilmer helt gratis. Det er mange filmer å velge mellom så vi på Litteraturbloggen tenkte å gi deg noen tips om hvor du kan begynne – og det starter selvfølgelig med litteraturen.

Å skrive i en syk kropp

Livs liv er den første dokumentaren jeg vil anbefale. Det er forfatteren Liv Køltzow vi blir kjent med, som er en kjent feminist og for å tilhøre kretsen rundt Profil tilbake på 70-tallet, men som i dag er en aldrende kvinne som sliter med en parkinson-diagnose. Filmen er åpenhjertig og inkluderer mange klipp forfatteren selv har filmet av hvordan sykdommen preger hennes kropp. Til tross for å være pensjonert på papiret, skriver hun stadig på en ny bok – hennes foreløpig siste. Vi får et unikt innblikk i hvordan en forfatter jobber frem en bok, i tett samarbeid med forlaget.

Her kan du låne Liv Køltzows bøker

Filmen om Liv Køltzow er et sterkt portrett av en syk, aldrende og ensom kropp. Forfatteren har alltid vært åpen og brutt med det etablerte, noe man gjenkjenner i hvordan hun snakker om å leve alene med en kropp som gjør selv de mest hverdagslige små bevegelser vanskelig.

Tilbakeblikk på tiden som gikk

Hvite niggere er en dokumentar om forfatteren som slo gjennom med boka med samme navn, nemlig Ingvar Ambjørnsen. Han ser tilbake på et langt liv som skrivende, det eneste han drømte om som ung. At han klarte det, ble forfatter, og at han etter Hvite niggere i 1986 faktisk kunne leve av det var ikke det han så for seg.

I filmen møter vi Ambjørnsen i hans hjemby Hamburg, og i hans barndoms by Larvik. Han tråkker opp gamle stier, og tar oss med til steder som var viktige for ham den gang da. Vi får bli med til Gateavisas lokaler i Oslo, og til Frelsesarmeens lokaler der forfatteren skrev debutromanen sin.

Her kan du låne Ingar Ambjørnsens bøker

Historien om Elling er kanskje den de fleste av oss først tenker på når vi hører Ambjørnsens navn, om det ikke er spenningsbøkene for ungdom, Pelle og Proffen. Begge er filmatisert, og dokumentaren inneholder rikelig med klipp fra dem, samt ungdommelige TV-opptredener fra den en gang unge og nye forfatteren som snakket om hasjisj og legalisering.

To bonustips

Dette er bare to av flere forfatterportretter på Filmbib, men det er også mye annet du kan se på. Du skal derfor få med to bonustips som avslutning. Jeg skriver tar oss med til Bekkelagshjemmet der det holdes skrivekurs for de aldrende beboerne. Det varmer å se de gamle menneskene hente frem historier fra en svunnen tid, eller få ytre meninger og tanker det sjeldent finnes rom for til vanlig.

Odd er et egg er den andre filmen du bør se, selv om det strengt tatt er en barnefilm. Lisa Aisatos vakre tegninger blir levende og forteller en hjertevarm og sjarmerende historie om den nokså engstelige Odd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.