Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Nora Nordskar Hoel Intervjuer 26. mars 2019

Høytlesing med Irene Marienborg

Å lese høyt sammen skaper et fristed for liten og stor hvor man kan utforske både språk og følelser. Det synes forfatter Irene Marienborg er én av mange grunner til å drive med høytlesing.

Tekst: Nora Nordskar Hoel / Bokomslag: Aschehoug
Illustrasjon: Irene Marienborg, fra boka Det regner, sier Nora / Foto:

Irene Marienborg er illustratør, barnebokforfatter og designer. Hennes bokserie om Nora tar for seg hverdagslige hendelser det er lett å kjenne seg igjen i, uten at man behøver å være så stor. Nora-bøkene har Marienborg skrevet og tegnet selv. Til sammen har det blitt ni bøker om den vesle jenta – den siste kommer ut i disse dager – og de har tatt forfatteren landet rundt for å treffe lesere.

Vil du dele et leseminne fra barndommen med oss?

Boka jeg husker best er Pingvinen Pondus, fortalt og fotografert av Ivar Myrhøy. Pondus var en nysgjerrig liten pingvin som bodde i København Zoo. Han var lett å kjenne igjen, for han gikk alltid med et stort rødt skjerf. Det ble gitt ut mange bøker om denne pingvinen, men boka som vi hadde handlet om at Pondus gikk seg bort. Åh, jeg synes det var så trist! Jeg kunne liksom kjenne det på kroppen, hvor ensom han følte seg. Den lille pingvinen som vraltet rundt, helt, helt alene. Det gjorde dypt inntrykk på meg , da jeg var ca. 5-6 år. Han ble jo så klart funnet til slutt, av dyrepasseren, og lettelsen i lille meg var enorm. Jeg leste den om og om igjen, og husker den veldig godt selv om det er over 40 år siden.

Hvorfor er det viktig å lese høyt for barn?

Det er viktig å lese for barn av mange grunner. Barna utvikler lese- og skriveferdigheter, og de får bedre konsentrasjonsevne. Men, det jeg er mest opptatt av er den lille stunden som barn og voksne har sammen. Hvis man er i familie, sitter man kanskje inntil hverandre, tar en pause sammen, uten alle mulige forstyrrelser. Liten og stor er konsentrert om det samme. Følelser, fantasi, empati og/eller humor er i sving. Man deler noe. Fine øyeblikk.

Det er selvfølgelig viktig med høytlesning i skole eller barnehage også. For noen av barna er det kanskje et av få rolige øyeblikk i løpet av en dag. Man får en pause fra å være seg selv i en stor flokk, tankene får vandre rundt i historien, barnet deler stunden og kunstopplevelsen med de andre barna.

Hvordan synes du det er å lese høyt?

Jeg liker å lese høyt. Jeg opplever at jeg ganske raskt «er» i historien, og «blir til» en av karakterene. Det er gøy rett og slett. Jeg vrir til stemmen, merker jeg, og overdriver og forsterker poengene.

Jeg kan grue meg til en opplesning og være nervøs, selv om jeg har lest for barn mange ganger før. Men når jeg først er i gang glemmer jeg å være redd. Da bare er jeg i det. Det er utrolig å oppleve hvor konsentrerte barna er, respekten de møter meg med og hvor våkne de er (de sier i fra med en gang de ser eller hører noe krøll). De er nesten alltid til stede i øyeblikket. De har mye humor og ler hjertelig når det er morsomme partier i bøkene. Det er er de fineste øyeblikkene.

Les hva Bjørn Rørvik mener om høytlesing

Å bli lest høyt for er et magisk øyeblikk som gir minner for livet. Lesefrøfestivalen springer ut av LESEFRØ-samarbeidet mellom Deichman og ca. 100 barnehager i Oslo, der målet er å skape godt språkmiljø, spre leselyst og leseglede. Velkommen til en eventyrlig høytlesingsuke!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.