Søk Meny Lukk
Lukk
Av: litteratur Anbefalinger 12. mai 2019

Du lyver for å skape livet ditt

Her får du et tips om en bok som kan få gutter, og jenter, til å le skikkelig godt, skrevet av forfatteren bak bokfestivalen Gutta som aldri slutta.

Tekst: Tomas Kinck Wold / Toppbilde: Marco Heyda / Foto: Deichman bibliotek

Gjennom et langt forfatterskap har Arne Svingen ønsket å få gutter til å lese. Nå har han invitert skoleklasser til Biblo Tøyen for å møte flere forfattere, men det er kun gutta som får delta. Jentene ligger foran i alle andre fag enn gym, og Svingen synes det er fint å lage et eksklusivt guttearrangement. Med seg har han blant annet fått Ingunn Aamodt, Aleksander Schau, Freddy Dos Santos og Sigbjørn Mostue.
– Leser bare én gutt en hel bok etter denne festivalen er ambisjonen nådd. Men planen er jo at det skal bli mange guttelesere. Helst veldig mange, sier Svingen til Bok365 om forventningene til festivalen.

Våre barne- og ungdomsformidlere brenner også for å få gutta til å lese, og en av dem er Tomas som jobber på Deichman Hovedbiblioteket. Her er hans anbefaling av Arne Svingens bok Litt av en plan!:

Du griper tak i Litt av en plan! for første gang. Du er på jakt etter en morsom bok som kan fenge 10-12 år gamle gutter. Mot deg griner et gusjegrønt bokcover og tittelen er skrevet i ulekker statistikkinspirert wordart. Du tenker: Å nei, Arne Svingen skriver kjedelige greier når han ikke forfatter grøsserbøker som nesten er for skumle selv for en voksen leser.

Men vent! Man trenger ikke jobbe på SSB eller Deichman for å elske dette her altså. La oss begynne med begynnelsen:

Løgner som blir villere og villere

Pappaen til Håkon er egentlig en ganske grei fyr. Særlig med tanke på at mammaen hans bare er borte og at mormoren er en drage av en kjerring. Men så er det det at pappaen til Håkon er hekta på damer. Alt som ligger igjen etter ham når boken starter er denne lappen:

Uten voksne rundt seg blir Håkon, en fantasifull gutt i tiårsalderen, stående igjen med få muligheter til å ta vare på lillesøsteren Ida og seg selv. Hvordan skal han skjerme dem fra strømregninger og rektor. Fra gamle ekser av faren, naboer og dragen. Det siste han og Ida vil er at mormor skal overta ansvaret for dem.

Men en styrke har Håkon. Han kan fortelle historier, løgner bare renner ut av ham. Ganske corny løgner, som når han prøver å overbevise resepsjonisten i Skandia Energi om at han er myndig: «- Ha, skolegutt? Jeg jobber i… veivesenet. Dessuten får jeg sprøytet inn masse guffe i leppene og kinnene så jeg ser ut som en guttunge.»

Når rektor aner ugler i mosen og vil ha et møte med faren om hvorfor lekser og oppførsel ikke akkurat oppfyller skolekravene har Håkon allerede løgnen klar:

«- Han har begynt å lekke ganske mye, sa jeg og pekte forsiktig ned mot buksa. Det er antagelig noe med lukkemuskelen. Og så lukter det så vondt.
– Stopp, stopp. Jeg vil ikke høre mer. Han må da få gjort noe med det der.»

Men Håkon gjør ikke løgnene små, tvert imot så gjør han dem villere og villere:

«-Han er litt som en hund, han setter fra seg lukt på alt mulig rart. Nå har han begynt å gå med badebukse istedenfor underbukse.
– Nei, det holder nå, Håkon!
– Sofaen vår går ikke an å sitte i lenger.
– Ja, ja, vi kan ta det møtet over telefonen», sa rektor.»

Håkon betaler en alkoholiker fra kebabsjappa nede på hjørnet for å være liksompappaen hans i telefonmøtet med rektor. Det viser seg at denne alkoholikeren har en høne å plukke med både rektor og hele skolevesenet. Etter rektors sammenbrudd i møte med den arge fake faren til Håkon, oppstår søt musikk mellom liksompappaen og rektor. Men for Håkon vokser løgnene seg uoverskuelig store og etterhvert får fortellingene han finner på større kraft enn han klarer å rå over.

Medforfattere av eget liv

Tragedien Svingen skriver om er lett gjenkjennelig. Barnslige voksne og pappaer som ikke mestrer ansvaret for barna og livet. Gutter som må vokse opp for fort og selv bli ansvarspersoner uten forbilde. Men, gjennom fortellingene Håkon lager blir livet hans til en bølge han etterhvert lærer seg å surfe på. Litt av en plan! viser på den måten hvor viktig fortellinger og litteratur er for oss alle, også gutter. De gjør oss til medforfattere av eget liv.

Barn og voksne vil le godt av denne boken, og kanskje bli litt oppgitt av voksne som er mer som barn enn de liker å innrømme. Men om du som forelder, lærer eller bibliotekar leser denne høyt for noen vil du også oppdage at den treffer deg midt i magen. Kanskje står du selv i utfordringer med barn på skolen, i en jobb som krever litt vel mye av deg eller muligens har slektninger som er drager. For vi kan alle bli flinkere på å skape de gode fortellingene om våre nærmeste. Kanskje bør vi se litt nærmere på hvordan Håkon møter utfordringene sine med kjærlighet, varme og masse gal kreativitet. Dette er definitivt en (høyt-)lesningsopplevelse som du ikke vil glemme.

Til slutt, etter å ha tørket latter og tårer bort, vil du kanskje selv sette deg ned for å lage et kakediagram slik som Håkon gjør. Mitt ble ca sånn:

Litt av en plan! er

20 % dumme voksne

15 % rare barn

15 % morsomme hendelser

50 % litteratur er nøkkelen til å forstå livet ditt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.