Søk Meny Lukk
Lukk
Av: litteratur Anbefalinger 21. mai 2019

Kort og godt god litteratur

Camp Deichman er et bibliotek du kan stikke innom på veien, fra det ene til det andre. Inspirert av det gir vi deg et knippe gode boktips som passer perfekt om du ikke har tid til mursteinsbøker.

Foto: Nora Nordskar Hoel / Bokomslag: Gyldendal forlag, Blokk forlag.

I dag åpner Camp Deichman. Dette er vårt sommerbibliotek midt i Oslo sentrum hvor du kan stikke innom for å få med deg en bok, en opplevelse eller et lånekort. Camp Deichman slår midlertidig leir på Stortorvet fra 21. mai. Syv dager i uka har vi åpent, hele sommeren gjennom. Har du lyst til å se hvilke arrangementer du kan bli med på, eller detaljer om åpningstidene våre? Her finner du alt du behøver, med et program som oppdateres fortløpende.

Men, nå over til det dere har kommet hit for. Dette er rett og slett god litteratur for deg som er på farta!

Huset på prærien av Tora Seljebø

Det er noe potent og sorgfullt som driver denne perlen av en bok fremover. Jeg mistenker at grunnen til at flere ikke har lest den er fordi den er skrevet på nynorsk. Seljebø skriver mykt og hardt, varmt og isende på samme tid. Hun skriver om det som koker på innsiden, om alt det som ikke kan plasseres noe annet sted enn midt inne i raseriet og dypt nede i lengselen. Dette er en av de beste utgivelsene i 2018.

Victoria, Deichman Bøler

Maria og José av Erlend Loe og Kim Hiorthøy (illustratør)

Denne kortromanen er en litt skrudd kjærlighetshistorie, med illustrasjoner som appellerer til nostalgien. Maria føler seg uforklarlig harmonisk og lykkelig. Det hun ikke vet er at det er fordi det bor en liten mann i øret hennes, som elsker henne over alt i verden og jobber ustanselig for at hun skal ha det bra. Om kvelden spiller han cello i øret til Maria sovner. Billedboka for voksne kom ut to år før Erlend Loe slo gjennom med Naiv. Super, og har noe av den samme melankolske stemningen i seg

Ingrid, Deichman Holmlia

Postkontoret av Charles Bukowski, oversatt av Olav Bakken Jensen

En udetonert granat på 166 sider. Vi møter den tørste Henry Chinanski som er ansatt i det amerikanske postvesenet. Herlige beskrivelser fra skyggesiden krydra med fyll, travløp og dameerobringer. Hysterisk, grotesk og lettlest. Nytes best en regnværsdag med pizza og øl på Poskontoret, Tøyen.

Henrik, Deichman Hovedbiblioteket

 Sjakknovelle av Stefan Zweig

Denne kortromanen fra 1941 av østerrikske Stefan Zweig er et av verkene jeg oftest anbefaler. Passasjerer på et luksusskip fra New York til Buenos Aires finner ut at verdensmesteren i sjakk, en arrogant og mystisk mann, er på samme skip. Flyktningen dr. B har lært seg spillets kunst på spesielt vis, og utfordrer verdensmesteren med hele skipet som publikum. En unik fortelling om menneskets natur og psyke på få sider. Vanskelig å legge fra seg og umulig å glemme!

Pernille, Deichman Stovner

Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg av Kjersti Annesdatter Skomsvold

Mathea Martinsen nærmer seg slutten og er redd for å dø før noen merker at hun har levd. Hun bor i en blokkleilighet på Haugerud og tør nesten ikke å snakke med noen andre enn mannen sin Epsilon. I sin bestrebelse etter å være noen, våger hun seg så smått ut blant menneskene. Den prisbelønte debutromanen til Kjersti Annesdatter Skomsvold er en både lattervekkende og rørende trist historie om ensomhet og døden. Den er dypt menneskelig og får deg kanskje til å se med nytt blikk på naboene dine.

Eldrid, Deichman Hovedbiblioteket

Kan noen være så snill å ligge med meg av Gina Wynbrandt

For det første er dette den beste tittelen jeg har hørt på evinnelig mange år. Tegneserien fra Blokk Forlag er en formidabel liten gullklump satt sammen av fire små fortellinger. Fortellingene tar utgangspunkt i det vi må anta er Gina Wynbrandts selv, og hennes liv som ung kvinne. Gjennomvåt av internettets forgjengelighet og Wynbrandts ironiske og hjertelige tilnærming til tilværelsen, er denne utgivelsen så vannvittig bra. Kan noen være så snill å ligge med meg? er rett og slett en bok man ikke visste at man hadde gått hele livet og lengtet etter.

Victoria, Deichman Bøler

Dette snakker man bare med kaniner om av Anna Høglund, oversatt av Gunstein Bakke

Dette er en billedbok som kan treffe spesielt ungdom, eller unge voksne, sterkt. Ved første øyekast er det en enkel, poetisk og vakkert illustrert fortelling om å føle seg annerledes, og å føle at man opplever ting mye sterkere enn alle andre. Hovedpersonen er tegnet med kaninører, og skiller seg slik ut fra andre mennesker. Boka kan også leses som en kommentar til vår tid, med interessante betraktninger fra bestefaren, som også har kaninører, som setter hovedpersonens angst inn i en større sammenheng.

Ingrid, Deichman Holmlia

Melk og honning av Rupi Kaur, oversatt av Ina Steinman

Dette er en av de aller fineste diktsamlingene jeg vet om! Jeg kan lese de små diktene igjen og igjen og likevel oppdage en ny følelse, en ny nyanse hver gang. Rupi Kaurs poesi er sår, men samtidig full av varme. Kraftfull, men likevel ydmyk. Kaur skriver om stor kjærlighet og dyp smerte og om det å være kvinne på tvers av kulturer på en så personlig og ekte måte at jeg flere ganger har tatt til tårene. Vakkert, ai så vakkert! Diktene er ledsaget av forfatterens enkle strektegninger. Med andre ord: Denne boken er en skatt.

Rebecca, Deichman Hovedbiblioteket

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.