Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Intervjuer 25. juni 2019

Sommersnakk med Marianne Gretteberg Engedal

Litteraturbloggen snakker med et knippe barne- og ungdomsbokforfattere om de magiske leseminnene og om hvordan det er å skrive for barn.

Tekst: Katrine Judit Urke / Foto: Tove K. Breistein / Bokomslag: Samlaget

Noen av dere kjenner kanskje til Marianne Gretteberg Engedal fra før som illustratøren Skinkeape. Nå har hun tegnet og skrevet sin første bok, en fantastisk morsom og varm billedbok om Kjell og om et tema som er like relevant for alle i alle aldre, nemlig å velge å bli det man selv har lyst til å bli.

Gratulerer med Pølsetjuven! Hvordan var det å få gitt ut den første boka si?
Takk! Det var fint å endelig ha laget noe ekte, noe som skal leve sitt eget liv der ute. Også var det skummelt siden jeg ikke hadde anelse om folk kom til å like den eller ei.

Boka kan være til stor glede for vokse, det har den iallfall vært for meg. Men den er vel egentlig skrevet for barn. Hvordan var det å skrive for en helt annen aldersgruppe enn din egen?
Egentlig er den skrevet like mye for voksne som for barn. Jeg aner ikke hva barn liker eller forstår, men jeg vet at man ofte må lese samme boken mange ganger om man leser for et barn, og da er det hyggelig om den voksne kan ha glede av den også. Jeg la vekt på at det skulle være mye å se på, at man fortsatt kan oppdage nye ting selv om man leser den for femtende gang. Om den kun hadde vært for voksne hadde jeg nok laget den i svart/hvit, men jeg tenkte at barn liker farger, så fargene er til barna.

Hvem er Pølsetjuven? Og tror du vi får lese mer om ham etter hvert?
Pølsetjuven er Kjell, en liten fyr som er født inn i en tjuvfamilie men som ikke interesserer seg for stjeling, noe som er problematisk siden tjuvfamilien hans har høye forhåpninger til hans fremtidige tjuvvirksomhet.
Jeg tror og håper det blir mer Kjell til folket!

Jeg kan fortsatt huske lukten av det lille biblioteket i bygda.

Har du et fint leseminne fra barndommen som du vil dele med Litteraturbloggens lesere?
Jeg har fått høre at jeg leste mye som barn, men jeg har ikke hukommelse så jeg husker ikke hva jeg leste. Men, jeg kan fortsatt huske lukten av det lille biblioteket i bygda. Mitt fineste leseminne fra nyere tid er da jeg tvangsleste hele Fvonk av Erlend Loe høyt for min venn Alma (33).

Hva skal du lese i sommer?
I sommer skal jeg lese alle tegneseriene jeg har kjøpt opp i gjennom årene men glemt å lese, også skal jeg lese Heidi Furres Ungdomsskulen og Dyret og forhåpentligvis mye mer om jeg har tid.

*

I år som tidligere år publiserer Deichmans litteraturblogg intervjurekken «Sommersnakk». I år snakker vi med ferske barne- og ungdomsbokforfattere. Hver fredag forteller forfatterne om bøker og sommerlesning. Kanskje får du noen gode lånetips? God sommer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.