Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Intervjuer 28. juni 2019

Sommersnakk med Maiken Nylund

Litteraturbloggen snakker med et knippe barne- og ungdomsbokforfattere om de magiske leseminnene og om hvordan det er å skrive for barn.

Tekst: Katrine Judit Urke / Foto: Tonje Hodne / Bokomslag: Cappelen Damm

Maiken Nylund har skrevet bok om å være 10 år og midt mellom barn og ungdom, men har egentlig ikke tenkt så mye på aldersgruppen mens hun skreiv debuten sin. Vi føler jo så mye av det samme hele livet; Maiken er for eksempel like glad i sol og sommer som karakteren hennes Rikka er.

Gratulerer med Rikka på ordentlig og forever! Hvordan har det vært å få gitt ut den første boka si?
Det er utrolig stas. Jeg har fått så mange gode tilbakemeldinger at jeg er ganske så overvelda og veldig lykkelig. Tenk at Rikka nå lever sitt eget liv der ute!

Hvordan er det å skrive for noen som er i en annen aldersgruppe enn en selv?
Jeg tenker egentlig ikke så mye over at det er en annen aldersgruppe når jeg skriver. Det er mye av de samme følelsene vi har, enten vi er små eller store, bare i en annen setting. Og den settingen som 10-åringene er i, at de ikke er små barn lengre og heller ikke ungdommer, er både en viktig og interessant tid i livet.

Hvem er egentlig Rikka?
Rikka er 10 år og veldig snill og roter ting litt til og så prøver hun å fikse opp i det som går skeis. Hun er veldig glad i bestevenninna si og så prøver hun å balansere mellom to hjem. Jeg synes også at Rikka er ganske modig. Hun tør for eksempel å spørre faren sin rett ut om han kan flytte til Furutoppen der Rikka og moren bor. Hun tør å oppsøke bestevenninna si, selv om de har blitt uvenner. Hun tør å bli sint når hun er uenig. Og hun tør å si unnskyld. Det er bra. Hun prøver å finne sin plass i verden, selv om hun føler at hun står midt i mellom alt og ikke alltid hører helt til noen steder.

Kommer det flere bøker om henne?
Jeg skriver faktisk på en oppfølger akkurat nå. Så får vi se om det blir en ny Rikka-bok av det.

Det var tidlig om morgenen og jeg satt øverst i køyesenga og kjente på tyngden av boka i hendene mine.

Har du et fint leseminne fra barndommen som du vil dele med Litteraturbloggens lesere?
Et øyeblikk som jeg husker veldig godt, var da jeg ble syv år og pakket opp Ronja Røverdatter. Du vet den med det grønne omslaget der Ronja står i forgrunnen og med Mattisborgen i bakgrunnen. Det var tidlig om morgenen og jeg satt øverst i køyesenga og kjente på tyngden av boka i hendene mine. Etter det var jeg helfrelst Ronja-fan.

Hva skal du lese i sommer?
«Jeg elsker sommer!» sier Rikka på aller første side i boka. Og det gjør jeg også. I sommer håper jeg på mye sol, for da skal jeg ligge på terrassen og lese masse. Blant annet skal jeg lese Kudos, siste bok i trilogien til Rachel Cusk, og diktboka Estalåni av Eli Fossdal Vaage. Ungdomsromanen Hvem er jeg når du blir borte?, av Kathrine Nedrejord, er jeg også nysgjerrig på. Jeg leste nettopp hennes siste bok Slepp meg og likte den veldig godt.

God sommerles til alle!

*

I år som tidligere år publiserer Deichmans litteraturblogg intervjurekken «Sommersnakk». I år snakker vi med ferske barne- og ungdomsbokforfattere. To ganger i uka forteller forfatterne om bøker og sommerlesning. Kanskje får du noen gode lånetips? God sommer!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.