Søk Meny Lukk
Lukk
Foto: Anna Valeur
Av: Marte Storbråten Ytterbøe Intervjuer 16. juli 2019

Sommersnakk med Nina Brochmann

Litteraturbloggen snakker med et knippe barne- og ungdomsbokforfattere om de magiske leseminnene og om hvordan det er å skrive for barn.

Tekst: Marte Storbråten Ytterbøe / Foto: Anna Valeur / Bokomslag: Aschehoug

Jeg tror ikke det er noen overdrivelse å si at Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl begikk den mest omtalte boka i 2017. Gleden med skjeden dundret inn i det norske bokmarkedet, og boken ble solgt til en rekke land. Nå er legene og forfatterne her igjen, og denne gangen har de skrevet en guide til puberteten for jenter fra 9 år og oppover. Jenteboka kommer i slutten av september, og skal vi tro Nina Brochmann blir boka som en varm og klok storesøster.

Vi mener barn fortjener ærlige svar om kropp og seksualitet, men det må være på deres premisser.

Gratulerer så mye med ny bok, Jenteboka, som kommer i september. Hvordan skiller denne boka seg ut fra andre pubertets-guider?
Tusen takk! Vi håper og tror at den tar jenter på større alvor. Vårt problem med mange pubertets-guider er at de enten blir for barnslige eller for krampaktig ungdommelige med mye CAPS LOCK og påstander om at alt er så ekkelt og pinlig hele tiden. Det er ikke noe vi ønsker å påføre jenter. Puberteten er fascinerende og stas. Det vil vi vise dem. Også ønsker vi å gi dem et trygt fundament av kunnskap som de kan lene seg på når voksenverden begynner å stille (uoppnåelige) krav om utseende, sex og prestasjon.

Bokomslag: Aschehoug

Hvorfor trenger vi nok en bok om kroppen når vi har internett?
Det er fordi internett ikke har de gode svarene lett tilgjengelig. Dagens barn blir utsatt for informasjon på internett som ikke er ment for dem, om sex og idealiserte kropper. Vi mener barn fortjener ærlige svar om kropp og seksualitet, men det må være på deres premisser. Jenteboka er ment som en motvekt, som en varm og klok storesøster som ikke skygger banen når de pinlige spørsmålene dukker opp.

Dere har tidligere hatt stor suksess med Gleden med skjeden som er myntet på voksne. Hvordan var det å skrive for ungdom? Var det andre ting dere måtte tenke på?
Utrolig gøy, men overraskende utfordrende. Det var mye vanskeligere å skrive sakprosa for barn og ungdom enn for voksne. Det er så mange begreper som må forklares at teksten fort mister flyten. Vi har heldigvis hatt to fantastiske redaktører i barne- og ungdomsavdelingen på Aschehoug som har tatt oss i skole. I tillegg har vi en fantastisk gjeng med jenter på 12 år som har lest og diskutert med oss.

Det vanskeligste har nok vært at målgruppen, jenter på vei inn i puberteten, spenner så bredt både modenhetsmessig og i alder. Boka er ment å skulle kunne leses av både bråmodne 9-åringer og «vanlige» 13-åringer. Å slå an riktig tone er noe vi har jobbet mye med.

Tenk at melk spruter fra puppene mine bare jeg tenker varme tanker om babyen min!

Hva synes du er det kuleste med kroppen?
Jeg har akkurat født en liten jente, så jeg må nok si at det at vi kan lage barn er det absolutt kuleste med kroppen. Det er så vilt og dyrisk og koselig på en gang. Tenk at melk spruter fra puppene mine bare jeg tenker varme tanker om babyen min!

Hva slags bøker leste du om puberteten da dere var i tenårene?
Jeg husker jeg leste en svart bok om mensen som vi fikk gratis på barneskolen. Ellers er det ingen pubertetsbøker jeg husker. Som så mange andre barn på 90-tallet, leste jeg spalten Mona og Mikkel i bladet TOPP med stor iver. Den var jo virkelig ikke myntet på 10-åringer, men var utrolig spennende.

Har du et fint leseminne fra barndommen som dere vil dele med Litteraturbloggens lesere?
Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe! Den boken var magisk, husker jeg. Etter å ha lest den, skrev jeg min første «bok» om den nysgjerrige og modige politidatteren Cathrine som oppklarte et mystisk tyveri i skogen. Den ville nok blitt felt for plagiat i dag.

Hva skal du lese i sommer?
Innimellom amming, fisketurer og siste korrekturlesing, skal jeg prøve å få lest ferdig Zeshan Shakars Tante Ulrikkes vei og begynt på Rachel Cusks Omriss. Det skal nok holde hardt!

Foto: Anna Valeur

Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmann

*

I år som tidligere år publiserer Deichmans litteraturblogg intervjurekken «Sommersnakk». I år snakker vi med ferske barne- og ungdomsbokforfattere. To ganger i uka forteller forfatterne om bøker og sommerlesning. Kanskje får du noen gode lånetips? God sommer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.