Søk Meny Lukk
Lukk
Karl Ove Knausgård i samtale med Juergen Boos på bokmessen i Frankfurt 2019 Foto: Claus Setzer, Frankfurter Buchmesse
Av: Nora Nordskar Hoel Kommentarer 28. oktober 2019

Til Frankfurt med Deichman

Når Norge er gjesteland i Frankfurt vil selvsagt Deichman være med på festen. Vi ba sjef for Hovedbiblioteket, Merete Lie, om å oppsummere sine inntrykk fra turen.

Tekst: Merete Lie og Nora Nordskar Hoel / Foto: Claus Setzer, Frankfurt Book Fair

Et knippe av oss var i den tyske byen under verdens største bokmesse, for å sanke inspirasjon, fortelle lesere fra hele verden om Oslos folkebibliotek og offentliggjøre den sjette forfatteren i Future Library. Vår bibliotekar Kari Folvik snakket om lesing og bibliotek i NRKs sendinger direkte fra messa og vi kom hjem med nye navn på blokka som du snart kan låne og lese.

Merete Lie åpner arrangementet om Future Library på bokmessa i Frankfurt 2019. Foto: Sabine Felber, NORLA

Enorme, utkledde folkemasser

Bokmessa i Frankfurt foregår på Tysklands største messeområde. Det er fire enorme haller proppfulle av forfattere, bøker og forlagsfolk. De jeg reiste sammen med kom ned fredag, den siste bransjedagen, og var der lørdag og søndag, da det var åpent for publikum. Dem var det mange av!

På lørdag var det så enorme mengder med folk at jeg kunne trukket bena oppunder meg og fortsatt blitt trukket med videre i strømmen. Det var også gratis inngang for alle cosplayere som hadde kledd seg ut, så det var helt avsindig! Det var alt fra de mest fantasifulle kostymer til de som kun hadde tatt på seg en jordbærhatt for å slippe billig unna.

En litteraturfestival i miniatyrform

Lørdag i norgespaviljongen var programmert av Litteraturfestivalen på Lillehammer. De hadde et veldig godt program. Korte, gode intervjuer ledet av blant andre John Freeman. Selv snakket jeg med Hanne Ørstavik, som i to uker før messa hadde reist rundt i Tyskland, lest for og møtt lesere i bokhandler og bibliotek. Gjennom hele dette året har norsk litteratur blitt fremmet i Tyskland og jeg opplevde en stor begeistring også for det som foregikk utenom selve messa.

Margaret Atwood snakker med kunstner Katie Paterson på scenen under bokmessen i Frankfurt.

Margaret Atwood, den første forfatteren til å skrive for Future Library, møtte kunstner Katie Paterson på scenen under bokmessa. Foto: Sabine Felber, NORLA

Kunstverket som overlever oss alle

For oss fra Deichman var det selvfølgelig ekstra stor spenning knyttet til offentliggjøringen av neste års Future Library-forfatter. Dette kunstverket skal huses i Deichman Bjørvika og vil derfor bli enda sterkere og synligere til neste år, med blant annet et eget rom i biblioteket.

Det var veldig gøy å komme inn i den norske paviljongen søndagen det skulle annonseres. Siden det var messas siste dag trodde vi det kanskje ville være litt færre mennesker. Men, der sto det omtrent 500 mennesker og ventet på Margaret Atwood og kunstneren Katie Paterson som skulle presentere prosjektet. Da filmen fra Future Library-skogen begynte senket stillheten seg.

 

Nestemann ut: Karl Ove Knausgård

Min jobb var å introdusere dem, hverken mer eller mindre. Det var veldig gøy å stå foran en så stor menneskemengde som var så oppmerksomme, engasjert av et prosjekt som fenger og som får deg til å tenke. At det strekker seg over så lang tid, og har tro på at vi fremdeles leser bøker om hundre år, treffer en nerve. Det mystiske, som at det går utover ens egen levetid, minner oss også på vår egen dødelighet. Future Library er en hundre år lang dialog der du selv ikke kan være med hele veien, kun en liten bit. Det er vakkert! Det maner til refleksjon og samtale, med nye forfattere som hvert år bringer sine refleksjoner og sitt tankegods inn i samtalen.

Et lite sus gikk gjennom publikum da styreleder Anne Beate Hovind gjorde det klart at Karl Ove Knausgård er neste forfatter i Future Library. Sprengkraften til Knausgård er stor og vi gleder oss til å invitere ham til Deichman Bjørvika når han i mai skal overrekke sitt manus til prosjektet.

Folk uttrykket også store forventninger til Deichman Bjørvika, noe jeg synes det var veldig morsomt å kjenne på. For min del var det også en fest da jeg fikk hilst på mennesker jeg ikke har sett på lenge. Da jeg begynte på Deichman sluttet én epoke av livet mitt, og så begynte den fantastiske epoken «Gå i møter og planlegge nytt Hovedbiblioteket og ikke snakke med de jeg tenkte jeg skulle snakke med».

Skal jeg oppsummere må det bli sånn: Det var gøy, utrolig travelt og kjempedeilig å reise hjem igjen etter tettpakkede dager med masse mennesker, sene kvelder og fine arrangement. Å få synliggjøre Deichman og vårt nye bibliotek i Bjørvika oppi alt det var virkelig inspirerende!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.