Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Nora Nordskar Hoel Intervjuer 28. januar 2020

Høytlesing med Nina Nordal Rønne

Allerede som liten fargela Nina bøkene hun likte aller best. Nå har hun blitt voksen og får bruke fargene akkurat som hun selv vil når hun skaper sine egne bokunivers.

Tekst: Nora Nordskar Hoel / Illustrasjon: Nina Nordal Rønne, fra boka Grå
Foto: Nina Nordal Rønne og Erik Thallaug, Fotofolk

Tegne og skrive er det Nina Nordal Rønne liker å gjøre aller best, og derfor har hun laget to bøker. Den første heter Tiloversmari og kom ut i 2014. Den andre heter Grå og ble utgitt tre år senere. De to bøkene har hun tatt med seg på besøk til skoler, bibliotek og festivaler. Der har hun lest høyt, klippet og tegnet sammen med mange barn. I dag skal vi bli litt bedre kjent med henne.

Du kan møte Nina Nordal Rønne på Deichman Grünerløkka lørdag 8. februar. Da leser hun høyt som en del av lesefrøfestivalen – én uke med høytlesing for barn 0-6 år på hele Deichman, samtidig!

Vil du dele et leseminne fra barndommen med oss?

– Jeg har flere leseminner som har gjort varig inntrykk. Ett er Tante Gummiguttas nye hus av Carsten Ström. Moren min leste boka høyt for broren min og meg da jeg var fem eller seks år. Den er fra hennes egen barndom, og er en litt tøysete og absurd fortelling med ville innfall etter mine begreper i den alderen. Jeg elsket den boka!

– Jeg husker spesielt åpningen. To tvillingjenter flytter inn i en bygård med den greie heksen tante Gummigutta og den fæle heksen Paprika. I første kapittel smaker jentene på det lysegrønne tapetet på rommet sitt, og det er helt ekte marsipantapet. Og Samuel Supperot sa bare ord på s. Jeg synes boka var skikkelig morsom! Et bevis på det er at jeg fargela Ströms fine pennetegninger i boka med tjukk fettstift! Jeg fargela illustrasjonene i de fleste bøkene jeg ble engasjert av, særlig pennetegningene i Tove Janssons bøker er fulle av klussete fargelegging.Hvorfor er det viktig å lese høyt for barn?

– Fordi det er så hyggelig å dele leseopplevelser! Det å høre stemmen til et menneske lese for seg knytter gode følelser til lesing og bøker. Barn lytter til stemninger og variasjoner i stemmen, og plukker opp flere måter å uttrykke seg på, og det er utrolig viktig. Jeg tror man kan oppleve å føle seg sett når man blir lest for. Leser man høyt for barna hjemme, knytter det bånd. Det er selvfølgelig fint å lese høyt for voksne og. I det minste deler man et øyeblikk av fellesskap når man lytter sammen.

Hvordan synes du det er å lese høyt?

– Det er en unik stund hver gang, litt ferskvare. Jeg synes det var skummelt i begynnelsen, men tenker mindre og mindre på meg selv når jeg leser høyt, og mer på helheten av opplevelsen. Kontakt og stemmebruk er viktig, det er noe jeg øver meg på. Jeg blir veldig glad hvis jeg føler at det blir god stemning rundt meg, samtidig er det helt greit med en gjesp om man for eksempel ligger behagelig på en myk pute eller slapper av på et fang.

Å bli lest høyt for er et magisk øyeblikk som gir minner for livet. Festivalen springer ut av LESEFRØ-samarbeidet mellom Deichman og ca. 100 barnehager i Oslo, der målet er å skape godt språkmiljø, spre leselyst og leseglede. Velkommen til en eventyrlig høytlesingsuke!

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.