Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Nora Nordskar Hoel Intervjuer 3. februar 2020

Høytlesing med Hilde Matre Larsen

Hjemme hos forfatter Hilde Matre Larsen leser hele familien, liten som stor. Allikevel leser hun fremdeles høyt for barna sine, for lite er så fint som en høytlesingsstund i en travel hverdag.

Tekst: Nora Nordskar Hoel / Illustrasjon: Illustrasjon fra Gutt og Jente later som, av Mari Kanstad Johnsen, Cappelen Damm / Foto: Erik Thallaug, Fotofolk

Tre bøker om Gutt og Jente har forfatter Hilde Matre Larsen laget sammen med illustratør Mari Kanstad Johnsen. I et intervju med NBU beskriver Larsen fellesnevnerne i sitt forfatterskap som følgende: «Opp-ned eller inn-ut. Eller baklengs. Eller motsatt. Hulter til bulter». Og hvem liker vel ikke det!? På den måten har hun skrevet bøker med gjenkjennelige historier som på samme tid begeistrer og overrasker små lesere.

Du kan møte Hilde Matre Larsen på Deichman Røa lørdag 8. februar. Da leser hun høyt som en del av lesefrøfestivalen – én uke med høytlesing for barn 0-6 år på hele Deichman, samtidig!

Vil du dele et leseminne fra barndommen med oss?

– Jeg leste meg nesten helt bort som barn. Jeg husker at Michael Endes Den uendelige historie var en sånn bok som jeg fortapte meg fullstendig i – slik hovedpersonen Bastian også gjør. At jeg leste samme historie som Bastian gjorde, var jo helt magisk. At Bastian så ble hovedpersonen i boken han leste, og som jeg også leste, klarer jeg fortsatt ikke å slutte å tenke på.

Hvorfor er det viktig å lese høyt for barn?

– Det er det så mange gode grunner til at det ikke er plass til å liste dem opp her! Å lese høyt er en mulighet til kos og ro i en hverdag som kan være travel og stressende. Det er en veldig trygg og nær situasjon å være i. Akkurat dette er nok like viktig for voksne som for barn.

Å lese høyt er en mulighet til kos og ro i en hverdag som kan være travel og stressende.

– Høytlesing er veldig viktig for utvikling av empati, fantasi og språk- og billedforståelse. Det legger også et godt grunnlag for lesetrening, og ikke minst leselyst. Her hjemme leser vi over en lav sko. Femåringen «leser», syvåringen leser – og jeg leser høyt. Etter hvert som barna blir eldre og kan lese selv, blir de stundene vi leser sammen bare mer og mer verdifulle. Det er så mange bøker jeg gleder meg til å lese for barna mine etter hvert som de blir større!

Hvordan synes du det er å lese høyt?

– Som regel leser jeg for barn i barnehagealder, og det er jo et skikkelig gøyalt publikum. De er ærlige og engasjerte – og flinke til å melde fra om de kjeder seg, er sultne eller må bæsje.

– Hjemme elsker jeg å lese høyt for barna mine. Jeg forsvinner ofte helt inn i boken, begynner med masse forskjellige stemmer – og glemmer å slutte å lese når kapittelet er over, slik at jeg ender opp med å lese opptil flere «straffekapittel» (det er selvsagt strengt forbudt å slutte å lese midt i et kapittel).

Å bli lest høyt for er et magisk øyeblikk som gir minner for livet. Festivalen springer ut av LESEFRØ-samarbeidet mellom Deichman og ca. 100 barnehager i Oslo, der målet er å skape godt språkmiljø, spre leselyst og leseglede. Velkommen til en eventyrlig høytlesingsuke!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.