Søk Meny Lukk
Lukk
Blaz photo, Unsplash
Av: Astrid Werner Kommentarer 21. mars 2020

Verdens poesidag

Benytt dagen i dag til å feire poesien og les et dikt!

Tekst: Astrid Werner / Foto: Blaz photo, Unsplash

Mangt minnest/eit menneske/når kirsebærtreet blømer igjen

Basho (1644-1694)

Så lenge jeg kan huske har jeg lest poesi. Først som barnevers, siden ble det veldig mye annet. Poesi har mange kvaliteter og mange fordeler.

Det poetiske språket er godt egnet til å formidle følelser, både gode og vonde. Lyrikken kan med få ord få oss til å skifte perspektiv, nå fram til oss i både glede og sorg, eller overraske oss. På sitt beste gir den utrykk for samhold og viser at du ikke er alene. Ikke så rart da, at vi ofte tyr til dikt når vi skal uttrykke oss ved store anledninger, som runde år, bryllup og begravelser. I bibliotekene er vi godt vant til spørsmål fra våre lånere om dikt som egner seg til ulike anledninger. Selv har jeg for vane å skrive små dikt på bursdagskort til familie og venner. Da er haiku-diktene blitt en favoritt, korte som de er i formen. Også andre dikt blir brukt til hilsener og noen ganger blir disse fritt sitert etter hukommelsen.

Mine favoritter

Blant mine favoritter vil jeg trekke fram disse: Jan Erik Vold: Spor, snø, Gro Dahle: Regnværsgåter, Tove Lie: Dikt i utvalg, Kjersti Ericsson: Mosestille. Kjerringrokk, Cecilie Løveid: Vandreutstillinger, Kristin Berget: Hennes ansikt og Lars Saabye Christensen: Den andre siden av blått, for å nevne noen.

fuglespor

på isflak

som smelter

og:

har vi det godt

du sover

Vold, Jan Erik: Spor, snø

Eller som i sitatet fra Cecilie Løveids mer alvorlige dikt, «Trøst», fra samlingen Vandreutstillinger:

Men de trøster så godt de kan, disse englene.

De er der for alltid på fergen, til og fra, til og fra, når du

gråter på fergen, til og fra.

Eller som Kjersti Ericsson uttrykker det så vakkert i diktet «Å sove med åpent vindu i mai»:

Rødstrupesangen

skyller inn

gjennom vinduet mitt,

og bølger av vårnatt

med hvitveise skumtopper

suser i søvnens konkylie.

Mosestille.

Kjerringrokk (1995)

Likevel, som leser av lyrikk og som ansatt i Deichmans publikumsavdeling, setter jeg aller størst pris på de som vil lese dikt helt uten at det må være en anledning. Noen ganger er låneren nysgjerrig på sjangeren og noen ganger ønsker de tips til forfattere de ikke selv kjenner til. Det er alltid hyggelig og det blir alltid fine samtaler av det.

Den riktige boken

Bøker om poesi er ofte relativt tynne (men ikke alltid, her er Wunderkammer et hederlig unntak) og dermed er de godt egnet til å ta med seg på kortere og lengre reiser. Dette lille formatet er dessuten fint for de som sliter med konsentrasjonen og ikke orker tanken på lengre tekster og som fort mister tråden. Et dikt kan være et godt sted å begynne, da kan du sette deg som mål å lese et dikt eller to hver dag! Noen lyrikere skriver fra andre steder i verden og de kan være godt reisefølge om du skal reise dit fysisk eller bare i hodet. Det siste er kanskje mer aktuelt nå i pandemiens tidsalder. Her passer det å sitere noen strofer fra André Bjerkes dikt «Boken»:

Den riktige boken er en havegrind

til et land du får skjenket i gave.

For enhver står den åpen! Enhver kan gå inn

og bli gjest i en eventyrhave.

God tur

Jeg ønsker alle god tur inn i lyrikkens verden, enten du er nybegynner eller har lest mye fra før. Det finnes så utrolig mange gode forfattere og samlinger å ty til. Bøker er redningen for mange av oss i usikre tider, enten de kommer på papir, på en skjerm eller som lydfiler. God bok til dere alle!

*

Selv om Deichmans bibliotek per i dag er stengt finner du en oversikt over våre digitale tjenester her. Du kan blant annet låne ebøker og lydbøker via appen eBokBib. Sjekk også ut bokhylla.no. Kanskje har du noen av disse diktene i bokhylla hjemme allerede? Og husk, kirsebærtrærne vil blomstre igjen!

 

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.