Søk Meny Lukk
Lukk
Gro Johansen Raih og Anna Rustad Krokene
Av: Marte Storbråten Ytterbøe Intervjuer 12. mai 2020

Den nye bibliotekhverdagen

Hverdagen begynner sakte, men sikkert å komme tilbake til oss. Om enn som en litt ny hverdag. Deichmans bibliotekansatte er på plass for å gi deg både nye digitale tjenester og for å pakke bestillingene dine. Nå kan du nemlig bestille, hente og levere på biblioteket. Men hvordan er arbeidsdagen på Deichman om dagen? La oss ta turen til Holmlia!

Tekst og foto: Marte Storbråten Ytterbøe

Jeg møter Gro Johansen Raih og Anna Rustad Krokene på Deichman Holmlia, et av mine egne lokalbibliotek. Biblioteket er en kjær venn, og blir flittig brukt av undertegnede til både babysang og boklåning. Det føles rent eksklusivt å få lov til å komme inn på biblioteket nå, og det er rart å være i et helt tomt lokale. Det er jo menneskene som virkelig puster liv inn i biblioteket. Her på Holmlia har Gro og Anna vært to av de som har pakket bokpakker til lånerne de siste ukene. Allerede den første uken som Deichman åpnet opp for bestillinger hadde Holmlia 431 utlån.

Tilbake til «normalen»

Som mange andre i Oslo ble også bibliotekansatte beordret hjem fredag 13. mars. Nå har en god del fått lov til å returnere til arbeidsplassen sin, i små grupper. Og det til både glede og lettelse!

Var det deilig å komme tilbake på jobb?

Både Gro og Anna nikker ivrig.

– Det var veldig deilig, sier Gro som har hatt hjemmeskole med tre barn den siste tiden. En oppgave som ikke alltid har vært lite enkel.

Anna svarer bekreftende.

– Jeg bor med to andre i kollektiv hvor alle tre hadde hjemmekontor med enten jobb eller skole, så det var helt topp å kunne få lov til å komme seg på jobben. Det er noe med å forflytte seg ut av det stedet hvor man sover. Og jeg føler meg helt trygg, folk er veldig flinke til å ta hensyn.

Det er en fryd å atter en gang lage fristende bokutstillinger til lesehungrige!

Språkkafé som når ut

Til vanlig er det 9 ansatte fordelt på Holmlia og Bjørnholt, hvorav sistnevnte er et kombinasjonsbibliotek som ligger på Bjørnholt videregående skole. Bjørnholt er stengt for utlån, så det er på Holmlia folk på Søndre Nordstrand nå må henvende seg for å få lånt bøker. Gro er barnebibliotekar og jobber mye med klasser og barnehager, samt Lesefrø på Bjørnholt. Sammen med kollega Malene Augland har hun laget digitale fortellerstunder i koronatiden, og disse har blitt svært godt mottatt. Anna er ansatt i voksenavdelingen og har blant annet språkkafé, lesesirkel og arrangementsrekken Påfyll som en del av sine arbeidsoppgaver.

Anna har i tillegg til å jobbe med bestillinger også holdt digital språkkafé.

– I begynnelsen var det litt utfordrende å snakke med folk digitalt jeg aldri hadde møtt før, men det har vært fantastisk gøy at vi faktisk nådde ut til andre land! Folk fra hele Europa har vært med på språkkafeen vår!

Deichman Holmlia har et variert arrangementstilbud på nett. Førstkommende fredag kan du blant annet være med på babyyoga, hjemme i din egen stue. Onsdag 13. mai kommer nye sjanser for å være med på språkkafé. Følg med på nettsidene for oppdateringer og på Holmlias Facebook-sider for boktips, hvordan ta avleggere, verksted og mye mer.

Savner lånerne

Publikum og de som kommer til biblioteket for å låne, lese, printe eller bare henge er en stor del av sedvanlige bibliotekhverdagen. Det er mye planlegging av klassebesøk og arrangement, men også en god del praktisk arbeid, og de ansatte er vant til å ha mye kontakt med de som kommer innom.

Hvordan føles hverdagen på biblioteket nå?

– Det er veldig fint å jobbe med noe mer praktisk, som å sette sammen bokpakker, forteller Gro. Hun synes det har vært spesielt hyggelig å sette sammen forundringspakker til barnehagene.

Både voksne og barn har bestilt forundringspakker, i tillegg til helt spesifikke titler. Og her får lånerne mye skryt, de har vært veldig flinke til å fylle ut interesser når de har bestilt, så det har vært så gøy å finne fram ulike bøker, forteller Anna.

Bøker klare til å bli hentet.

Anna snakker med stor entusiasme om hvor mye hun savner den daglige kontakten med lånerne.

– Det hender jeg har sett noen av barna som vanker på biblioteket med foreldrene i byen, og da må jeg alltid løpe bort og spørre hvordan det går, ler Anna.

Bestille, hente og levere

Fra mandag 11. mai kan du nå også levere bøker. Du behøver ikke avtale tid, men det blir et køsystem utenfor biblioteket slik at de ansatte til enhver tid har kontroll over hvor mange som befinner seg i lokalet.

Nå kan du også bestille bøker på vanlig måte via Deichmans nettsider, og du behøver ikke lenger sende e-post. Her finner du oppdatert informasjon og oversikt over hente- og leveringstider. 

Lån denne!

Helt til slutt, har dere noen boktips som folk bør passe på å låne med seg?

Kjempefesten av Iben Akerlie og Harpa av Audhild Solberg. Harpa var utrolig skummel! Men veldig god. Også Insektenes hemmeligheter av Anne Sverdrup Thygesson. Den passer veldig bra nå, kommer det raskt fra Gro.

Anna dykker kjapt ned i mobilen for å sjekke leselistene sine på nettstedet Goodreads.

Klubben av Mathilda Gustavsson må med. Og Trick Mirror av amerikanske Jia Tolentino. I tillegg vil jeg gjerne anbefale Herfra til Hiroshima av Sunniva Lye Axelsen.

Noen minutter etter at jeg har forlatt Deichman Holmlia tikker det inn en melding fra Anna.

– Kan jeg anbefale Yahya Hassan også?

Det kan hun!

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.