Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Intervjuer 21. juni 2020

Vis meg bokhylla di, Kari Spjeldnæs

Bøkene i Kari Spjeldnæs hyller står ikke bare til pynt!

Tekst: Katrine Judit Urke / Foto: Kari Spjeldnæs / Forfatterportrett: Eivind Volder Rutle

Kari Spjeldnæs har jobba i bokbransjen i over tretti år, femten av dem som forlagsdirektør i Aschehoug, fram til hun i fjor sa opp jobben, rett og slett fordi det var på tide å finne på noe annet. Men hun holder seg heldigvis til bøkene foreløpig: I august kommer boka LESE. En liten bok om store opplevelser. Velkommen inn i et skikkelig bokhjem!

Jeg sitter i min egen stue når jeg skriver dette, og ser at hylla di ligner veldig på mi; er det rett og slett en Billy-hylle dette, eller hvor er den kjøpt?

– Billy fra IKEA, stemmer det.

Hvilket rom står den i?

– Kombinert kontor for meg og ikke helt fraflyttet soverom for datteren vår, selv om hun er student og (i prinsippet) har flyttet hjemmefra.

Øverst og i midten ser det ut til at du har doble rekker med bøker. Står det noe bakerst der som du prøver å skjule for Litteraturbloggens lesere?

– Ingen forsøk på å skjule bøker for dere, dessverre. Det kunne jo gitt et eksotisk sus av spenning. Da jeg en søndagskveld i fjor sommer fant ut at det var på tide å få meg et eget hjemmekontor, stablet og stasjet jeg datterens effekter raskt unna for å rydde plass til meg og bøkene mine. Så sendte jeg henne et bilde av alt som bare er skjøvet inn i et hjørne med melding om at jeg trengte noen ledige hyller. Svaret kom umiddelbart: Alt? Nå med en gang? Neida, svarte jeg. Og siden har det stått sånn, med mine bøker utenpå hennes.

I flere år ønsket jeg med en ny Bringsværd-bok hver jul.

Jeg ser en del engelske ordbøker, bøker om litteraturteori og skjønnlitteratur. Du skriver i e-posten at du sender bilder av hyllene nærmest hjemmekontoret. Inneholder denne hylla en form for bruksbøker?

– Ordbøkene inngår i datterens etterlatenskaper. Utenpå og under hennes bøker har jeg sikret meg hylleplass for mange av bøkene jeg har vært avhengige av under arbeidet med LESE. En liten bok om store opplevelser som utkommer i august. Den listen omfatter litteraturteori, skjønnlitteratur, bokhistorie, hjerneforskning og veldig mye interessant lesing, enda mye mer enn det som er samlet på hyllene her.

Du har et par svært godt brukte Bringsværd-pocketer. Hva betyr disse for deg?

– Mye! I flere år ønsket jeg med en ny Bringsværd-bok hver jul. Syvsoverskens dystre frokost er en av mine favoritter. Scenen der Felix Bartholdy står utenfor Brentano-bokhandelen på 8th street i New York og roper ut sin fortvilelse over alle bøkene har aldri vil rekke å lese, uttrykker den store avmakten mange av oss kjenner en flik av innimellom.

Hvem er den rosa karen/dama øverst der? Er det et bok-troll?

– Et lite lykkeboktroll, tenker jeg vi sier. Det er i hvert fall slik jeg tenker på henne. Hun kom hjem fra barnehagen en dag for mange år siden og egner seg ypperlig som bokstøtte.

Jeg er veldig nysgjerrig på boka mellom Siri Hustvedt og Lars Petter Sveen – hvilken er det?

– Ååå den, ja. Det er ingen hvilken som helst bok: Det svundne er en drøm av Aksel Sandemose. Under min første interrail nedover i Europa som sekstenåring leste jeg denne boken, dette eksemplaret. Den samler mange minner, både om å lese en roman med setninger som «roper» på en blyantstrek for å bli husket og togkupeen med seter vendt mot hverandre for ferd gjennom landskap og litteratur. Den bærer tydelig preg av reise, som du ser. Ingen tekst tydelig på ryggen.

Sukk, dette er så vakkert! Hva slags hylle er dette, og hvilket rom står den i?

– Dette er de fine Montana-hyllene våre, en stor investering for ganske mange år siden. Det finnes bøker i mange rom hjemme hos oss, men de fleste av dem står her, kjellerstuen.

Du skriver i e-posten at hovedhylla di består av skjønnlitteratur sortert på forfatterens etternavn. Er det denne vi ser på nå?

– Ja. Ved nærmere inspeksjon kommer det tydelig fram at her er det en svært omtrentlig alfabetisering, selv ikke bøker av samme forfatter er sikret plass ved siden av hverandre her hos oss. Et tydelig tegn på at vi kunne ha brukt en del mer tid på å sortere bøker, ja. Der har vi mye å gå på.

Bokhyllene er av en eller annen mystisk grunn alltid fulle.

Hvordan var prosessen med å velge ut de riktige hyllene?

– Som de fleste beslutninger knyttet til innredning hjemme hos oss gikk det forholdsvis raskt. Etter å hatt flere generasjoner av IKEA-hyller skulle vi oppgradere. Det fortjente både vi og bøkene, syntes vi. Egentlig ønsket vi oss innebyggede hyller, men så viste det seg at det ville bli enda mye dyrere enn Montana og da var det avgjort.

Noen av bøkene ligger oppå andre bøker. Begynner det å bli fullt?

– Bokhyllene er av en eller annen mystisk grunn alltid fulle.

Her ser jeg forfattere på L, M, N, O, P, tror jeg – er dette fortsettelsen på hovedhylla? Den må jo være helt enorm!

– Om ikke akkurat enorm, så er den ganske stor, ja. Og selv om jeg innimellom forsøker meg på litt forsiktig sanering har eneste løsning de siste årene vært å bringe færre bøker inn i hyllene. Det er lettere enn å kvitte seg med dem som allerede er der.

Nederst til venstre, den serien: Er det Proust? Har du lest alle bøkene?

– Nei, det er samlede verker av Agnar Mykle. Jeg har på langt nær lest hele På sporet av den tapte tid. Mykle har jeg lest mye av, men alt har jeg nok ikke lest.

Nederst til venstre, den skinninnbundne boka, hvilken er det?

Snorre. Denne bokhyllen rommer jo også litt arvegods, her er noen bøker fra de hyllene mannen min og jeg vokste opp med.

Jeg ser du har en del bøker av en forfatter med navn Gore Vidal. Det navnet er helt ukjent for meg! Vil du fortelle litt om forfatteren?

Bøker er bruksgjenstander for meg, her blir pocketbøker vel så godt tatt vare på som de innbundne.

– Det kan jeg nok ikke, jeg har heller ikke lest Gore Vidal. Vi er to om disse bøkene og hyllene, Vidal-bøkene må være noe Thomas (ektemannen Thomas Hylland Eriksen, red.anm.) har lest.

Jeg liker at du har en del godt brukte pocketbøker – bøkene er ikke anskaffet for å være pyntegjenstander. Har du lest alle bøkene du eier?

– Bøker er bruksgjenstander for meg, her blir pocketbøker vel så godt tatt vare på som de innbundne. Det er innholdet som teller. Jeg har lest mye, men slett ikke alt som er her. Gode bokhyller bærer også store forventninger. De siste månedene har jeg vært ekstra glad for at vi faktisk har tatt vare på så mange bøker. For å kunne skrive om å lese er tilgangen på bøker helt nødvendig. Når Deichman i tillegg var stengt på grunn av korona, hadde jeg god hjelp av hyllene her hjemme.

Både her og i den første hylla ser jeg ganske mange bøker av Sigrid Undset. Hva betyr forfatteren for deg?

Sigrid Undset er en av de største. Undset er for meg forfatteren som tydeligst speiler egen utvikling. Både Jenny og Kristin Lavransdatter har jeg lest flere ganger, Jenny flest. Litt tilfeldig har jeg lest romanen med cirka ti års mellomrom siden jeg var fjorten-femten år og hver gang fester jeg meg ved noe nytt, selv om boken vitterligen er den samme. Den har ikke forandret seg.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.