Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Intervjuer 5. juli 2020

Sommersnakk med Jason

Litteraturbloggen snakker denne sommeren med et knippe illustratører og tegneserieskapere om sommerlesing og om å lage bøker.

Tekst: Katrine Judit Urke / Selvportrett: Jason / Bokomslag: Magikon forlag

John Arne Sæterøy, bedre kjent som tegneserieskaper Jason, skulle i likhet med meg kaste seg over russiske klassikere i korona-tiden, men så er det jo alltid så mye annet gøy som frister!

Tegneserier må vel være det perfekte å lese på farta i sommer?

– Tegneserier tar ikke så lang tid å lese. Den forrige boka mi, På veien til Santiago, var et seriememoar, rundt 180 sider, og det tar kanskje en halvtime å lese.

Som oftest jobber jeg direkte på tegnearket. Det er mer spennende å oppdage historien mens du jobber.

Når du får idé til en ny bok, hvordan jobber du med de to uttrykkene? Hva kommer først, teksten eller bildene?

– De kommer stort sett samtidig. Jeg improviserer historien underveis. Jeg skriver ikke et fullt manus. Noen ganger har jeg biter av dialog jeg skriver ned først. Noen ganger lager jeg raske skisser. Men som oftest jobber jeg direkte på tegnearket. Det er mer spennende å oppdage historien mens du jobber.

Hva jobber du med akkurat nå?

– Jeg jobber på en ny bok. Tre historier om Ernest Hemingway. En om han på 1920-tallet, en som foregår under andre verdenskrig, og en hvor han er 60 og ser tilbake på sitt eget liv. Det er en blanding av fakta og fiksjon.

Jeg jobber på en ny bok. Tre historier om Ernest Hemingway.

Hva skal du lese i sommer?

– Jeg hadde planer om å lese et par russiske romaner nå under koronaen, bøker jeg tidligere har lagt til sides halvveis. Men jeg endte opp med å lese Knøttene på nytt, de 20 første årene av stripeserien. Og har også Hopscotch (norsk tittel: Paradis, red. anm.) av Julio Cortázar på nattbordet.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.