Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Intervjuer 15. juli 2020

Sommersnakk med Flu Hartberg

Litteraturbloggen snakker denne sommeren med et knippe illustratører og tegneserieskapere om sommerlesing og om å lage bøker.

Tekst: Katrine Judit Urke / Foto: Maja Hattvang / Bokomslag: Cappelen Damm

Når dyktige og morsomme Flu Hartberg får ideer til nye bøker, er det gjerne karakterene som dukker opp først.

Det er ikke lenge siden du kom med forrige bok, Spesialklassen, som er en tegnet sci-fi-roman for mellomtrinnet. Er det dette som er den ultimate sommerferie-boka for aldersgruppen?

– Ja, det er absolutt tanken! Hvis det er en ting jeg har prøvd på med denne boka så er det å lage en herlig, feelgood sluke-bok for store barn. Men jeg har også har noen hemmelige meldinger som skal feste seg i hjernen til leseren, og det handler om sunn teknologi-skepsis, men også vennskap og annerledeshet, kamuflert i knallsterke sci-fi-farger!

Jeg synes å finne på er det letteste, tegne er det morsomste, og å skrive det vanskeligste.

Når du får idé til en ny bok, hvordan jobber du med de to uttrykkene? Hva kommer først, teksten eller bildene?

– Det begynner med bilder inne i hodet mitt, ideer som kvernes sakte over tid, som igjen blir til noen notater, og deretter noen løse skisser. Jeg begynner å se for meg karakterene med en gang, så det er ikke som med film, hvor castingen kommer til slutt. Etter hvert vil jeg si at jeg jobber ganske parallelt med tekst og tegning. Jeg synes å finne på er det letteste, tegne er det morsomste, og å skrive det vanskeligste.

Noen ganger illustrerer du tekster av andre forfattere. Hva er viktig å tenke på når du tegner til en allerede skrevet tekst?

– Det aller viktigste er at jeg får betalt, dernest at forfatteren er flink og hyggelig, og ikke minst at de ønsker mine tegninger, og at jeg får tegne sånn som jeg gjør. Men så tilpasser jeg meg så klart de ulike tekstene og stilene. Det er stor forskjell på hvorvidt forfatteren ønsker å involvere seg i tegnearbeidet. Noen sender bare fra seg teksten og sier kjør! Mens andre vet akkurat hvordan nesa på alle karakterene ser ut.

I episoden jeg holder på med nå har avtroppende Venstre-leder Trine Skei Grande begynt å krympe.

Hva jobber du med akkurat nå?

– Akkurat nå svarer jeg på en mail fra Deichman som har noen spørsmål til sin litteraturblogg. Etterpå skal jeg kaste meg over denne ukens episode av Miniminister. Det er en tegneserie jeg lager for Dagbladet, som følger Erna Solbergs regjering i tykt og tynt. I episoden jeg holder på med nå har avtroppende Venstre-leder Trine Skei Grande begynt å krympe.

Hva skal du lese i sommer?
Harry Potter og Tassen på karneval for barna, og hvis jeg får tid skal jeg prøve å få lest noen av bøkene jeg har begynt på i løpet av året men ikke fått fullført.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.