Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Intervjuer 22. juli 2020

Sommersnakk med John S. Jamtli

Litteraturbloggen snakker denne sommeren med et knippe illustratører og tegneserieskapere om sommerlesing og om å lage bøker.

Tekst: Katrine Judit Urke / Foto og bokomslag: Cappelen Damm

John S. Jamtli håper å treffe de historieinteresserte, men ikke nødvendigvis skoleflinke, unge leserne.

Den forrige boka du ga ut, var Operasjon muskedunder som er andre bok i Sabotør-serien. Andre verdenskrig er jo et litt mørkt tema, men det passer kanskje perfekt som sommerlesning for historieinteresserte ungdommer likevel?

– Ja selvfølgelig, Sabotør-serien er skapt for at ungdom fra 12 år og opp skal kunne lese en underholdende, men likevel læringsrik historie på under en times tid (om en ikke studerer tegningene så mye, da). Jeg var selv ikke noe skoleflink, og historiebøker på 350 sider var ikke akkurat noe jeg slukte ned som helgekos; jeg håper at Sabotør kan virke som et lettere alternativ. Sabotør er jo også da perfekte for et eldre, mer historieinteressert publikum som kanskje har lest Asterix & Obelix, Sprint og Tintin som unge.

Jeg var selv ikke noe skoleflink, og historiebøker på 350 sider var ikke akkurat noe jeg slukte ned som helgekos.

Når du får idé til en ny bok, hvordan jobber du med de to uttrykkene? Hva kommer først, teksten eller bildene?

– Jeg har jo jobbet som illustratør siden 2007, og som forfatter siden 2016, så det er nok naturlig at det er det visuelle som slår meg først. Når det kommer til Sabotør så ser jeg mye dokumentarer om hva som kan passe for neste album, det er en enkel og tidsbesparende metode for å se om ideen er verdt å forfølge videre. Når jeg har funnet noe som har vekt min interesse tar jeg et dypdykk i researchen og begynner så smått å tegne litt før jeg begynner å skrive.

Noen ganger illustrerer du tekster av andre forfattere. Hva er viktig å tenke på når du tegner til en allerede skrevet tekst?

– For meg er det viktig at teksten jeg skal illustrere har noe visuelt jeg tiltrekkes av. Da Aleksander Brown spurte meg om å lage en sjakktegneserie om Magnus Carlsen gikk først øynene mine bakover i hodet der jeg ikke så noe potensiale, men da jeg leste et synopsis begynte det å dukke opp masse forskjellige bilder inni det tomme hodet mitt. En av grunnene til at jeg liker å jobbe med andre forfattere innimellom er at jeg lærer mye om skriving fra dem, så jeg håper jeg blir bedre å skrive selv etter et slikt samarbeid.

En av grunnene til at jeg liker å jobbe med andre forfattere innimellom er at jeg lærer mye om skriving fra dem, så jeg håper jeg blir bedre å skrive selv etter et slikt samarbeid.

Hva jobber du med akkurat nå?

– Akkurat nå jobber jeg med Sabotør: I skyggen av Tirpitz, som dere får en sniktitt på på bildet her! Det er en veldig spennende historie om et av tyskernes største slagskip som ble stasjonert i Norge under krigen. Churchill var desperat etter å senke det og sendte bombefly, bemannede torpedoer, miniubåter og til slutt Nord-Norges egen 007, Torstein Raaby (kjent fra Kon-Tiki ekspedisjonen). Det er en spennende, dramatisk, nervepirrende og tragisk historie om sabotører som opererte rett under nesa på tyskerne i Altas fjorder.

Akkurat nå jobber jeg med Sabotør: I skyggen av Tirpitz.

Hva skal du lese i sommer?

Kjell Aukrusts verden fra Cappelen Damm er øverst på lista, men jeg sitter og på over hundre klassiske fransk/belgiske tegneserier fra 70- og 80-tallet (arvet fra et bibliotek) som jeg skulle ha gått skikkelig igjennom. De er skikkelig nedslitte og ødelagte, men innholdet funker jo fortsatt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.