Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Intervjuer 12. august 2020

Sommersnakk med Ragnar Aalbu

Litteraturbloggen snakker denne sommeren med et knippe illustratører og tegneserieskapere om sommerlesing og om å lage bøker.

Tekst: Katrine Judit Urke / Foto: Hæge Håtveit / Bokomslag: Vigmostad & Bjørke

Ragnar Aalbu lager for det meste billedbøker for barn, men med den elleville humoren sin er han er også storfavoritt hos voksne. Den neste boka hans handler blant annet om rør!

Forrige bok du skrev og tegnet, var en billedbok for barn med den herlig aalbuske tittelen Paisommer. Dette må vel være den perfekte sommerboka for den aldersgruppa?

Paisommer har i hvert fall en sommerlig tittel! Boka egner seg for alle som vet hvordan det er å være fysen. Og det er vel de fleste barn og folk som har vært barn.

Når du får idé til en ny bok, hvordan jobber du med de to uttrykkene? Hva kommer først, teksten eller bildene?

– Det begynner alltid med en idé, det kan være en setning eller en formulering, av og til en tegning, at jeg ser for meg en hendelse, en scene. Tekst og bilder finner sin form etter hvert, men jeg begynner alltid med historien, hendelsesforløpet, og så jobber jeg parallelt med tekstutkast og skisser.

Jeg tror «Bare rør» har blitt ganske morsom. Det er liksom alltid et mål, det.

Noen ganger illustrerer du tekster av andre forfattere. Hva er viktig å tenke på når du tegner til en allerede skrevet tekst?

– Illustrasjonene skal respektere teksten og bygge rundt den, bekrefte og forsterke, eller avspore og forvirre. Teksten skal tilføres noe som ikke er der fra før, på en eller annen måte. Deretter er det ingen fasit, men man må jo foreta begrunnede valg, gjøre noe som utvider teksten på et vis. Det er alltid interessant og morsomt å finne et grep.

Hva jobber du med akkurat nå?

– Jeg er i siste innspurt på en frittstående oppfølger til Hakk o ve og Paisommer, som kommer ut nå i høst. Denne heter Bare rør, og handler om brødrene Ellefsen og Tollefsen, som driver med transport av lange ting, som stolper og rør. Den mer observante leser vil kanskje kjenne dem igjen fra de foregående bøkene, der de var på transportoppdrag et par illustrasjoner. Jeg tror Bare rør har blitt ganske morsom. Det er liksom alltid et mål, det.

Hva skal du lese i sommer?

– Det har jeg ikke tenkt på ennå. Jeg leser ofte noe le høyt-morsomt om sommeren, som Carl Hiaasen. Men jeg har en James Lee Burke øverst i bunken, så det er mulig jeg starter der. Han er fenomenal.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.