Søk Meny Lukk
Lukk
Av: SiriJT Anbefalinger 24. mars 2017

Den første forelskelsen

Er det noe jeg liker, så er det ungdomsbøker som er skrevet på en realistisk måte. Våre kjemiske hjerter er så absolutt det. Den skildrer den første forelskelsen og usikkerheten som følger med det å like noen.

Tekst: Siri Johnsrød Traneid/ Foto: Gyldendal


Henry Page har aldri vært forelsket før, selv om han går i tredjeklasse på videregående. Da en ny jente begynner i klassen hans, skjer det endelig! Selv om Grace Town ikke akkurat er den han hadde sett for seg som drømmejenta, faller han hardt for henne uansett. Hun er ikke akkurat sexy med sine altfor store gutteklær, stokken hun pleier å gå med og rufsete hår, men Henry kan ikke slutte å tenke på henne. Det at hun er ny på skolen gjør henne bare mer mystisk og interessant. Da de begge blir valgt til å være redaktører i skoleavisen, får Henry sjansen til å bli bedre kjent med henne, og et slags vennskap oppstår.

Liker vi personen vi ser foran oss eller ideen vi har laget oss av hvordan personen er?

Forelsket i en idé
Boken gir leseren et realistisk bilde av den første forelskelsen, og det er forfriskende å lese om temaet fra Henrys perspektiv. Man får et innblikk i opp- og nedturer av en forelskelse, og historien skildrer angsten man føler når man virkelig liker noen og man ikke er sikker på om de liker deg tilbake. Henry er forelsket i den personen han tror Grace er, og boken gir et godt eksempel på hvordan kjærlighet gjør blind. Liker vi personen vi ser foran oss eller ideen vi har laget oss av hvordan personen er?

Underliggende temaer
Boken handler også om vennskap, familie og identitet. Den tar også for seg dypere temaer som sorg og hvordan mennesker reagerer forskjellig i sine møter med døden. Det er ganske tydelig at det har skjedd noe traumatisk i livet til Grace før hun møtte Henry, og at dette er grunnen til at hun har byttet skole. Som leser blir jeg frustrert over hvordan Grace oppfører seg, og kanskje enda mer frustrert over hvordan Henry alltid forsvarer hennes oppførsel. Det er også grunn til å sette spørsmålstegn ved de voksnes handlingslammelse i denne boken. Hvorfor tar de ikke tak i problemene Grace tydeligvis har og får henne til å søke profesjonell hjelp? Heldigvis blir leseren etter hvert introdusert for hva som har skjedd med Grace, og dette gjør at irritasjonen over karakteren går over i sympati.

Realistiske skildringer
Debutanten Krystal Sutherland har skrevet en ærlig og rå ungdomsbok om den første forelskelsen. Hovedpersonen Henry er snill og morsom, en man får lyst til å være venn med. Flere av bipersonene er herlige, som for eksempel den litt gærne australske bestevennen, den rebelske storesøsteren og foreldrene, som gjør at man ønsker å være en del av familien deres. Flere ganger tok jeg meg i å le høyt, som for eksempel da Henry forteller om sin første opplevelse med tequila og da han lager en «Hvorfor du skal date meg»-powerpoint. Hvis du liker ungdomsbøker av forfattere som John Green, Rainbow Rowell og Becky Albertalli kommer Våre kjemiske hjerter til å falle i smak.

Den norske utgaven av denne boken vil bli utgitt i mai 2017. I mellomtiden kan du kose deg med den engelske versjonen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *