Søk Meny Lukk
Lukk
Av: heidiw Anbefalinger 2. juni 2017

Det er ikke lett å være annerledes, men det er lov

Ea er 16 år og har ikke funnet ut meningen med livet enda. Mens hun jobber med den saken hekler hun hundebikinier. Og spiser, alt for mye.

Tekst: Heidi Westgaard Sætre/ Omslag: Aschehoug

Foreldrene til Ea bekymrer seg for hva hun skal gjøre med livet sitt. De er oppslukt av å fremstå som vellykket, og bekymrer seg for hva de skal si til vennene sine om datteren. Selv glemmer de sekstenårsdagen hennes. I tillegg sovner Eas psykiater under terapitimene deres. Det høres mørkt ut, men Miss er faktisk en morsom bok.

Bekjennelser fra en tjukkis
Ea har så vidt rukket å begynne på videregående før hun dropper både skolen, sosiale medier og bestevenninnen. Hun bruker dagene til å se på søppel-TV, spise søppel-mat, lese bøker om kunst og filosofi, og gå i terapi en gang i uka. Hun er en tjukkis, men hun er også mye annet: Hun er smart, kreativ, ganske irriterende og forfriskende annerledes.

Jeg skriver også på en slags selvbiografi. Den blir veldig dyp, men også litt overfladisk. For jeg er faktisk både og. Jeg er opptatt av The Kardashians og Real Housewives i Beverly Hills og New York og Miami, men også av angstens grunnleggende natur, filosofisk sett.

Moren er spesielt opptatt av at Ea ikke skal bli som tanten, en overvektig kunstnersjel som etter mange mislykkede forsøk til slutt klarte å ta livet sitt. Tante Edith var likere Ea enn noen andre, og de to hadde et sterkt bånd. Tanten inspirerte Ea til å bli interessert i bøker og kunst, og den svarte humoren har hun sannsynligvis arvet herfra.

Miss_forside

Fragmentert tenåringsliv
Miss
består av korte kapitler og vi blir kjent med Ea gjennom bruddstykker av livet hennes det året hun er 16. Noen kapitler er gjengivelser av samtaler, andre er brev til den døde tanten, eller oppramsinger ala «Mine fantastiske hobbyer, er: (…)». Kapitlene glir over i hverandre på en naturlig måte, og skaper dynamikk i teksten. Boka har lite handling, Synne Sun Løes fokuserer på merkelige samtaler og morsomme tankesprang.

Så hva er egentlig poenget?
Denne boka handler om å finne ut hvem man er, og at det ikke nødvendigvis bare er én ting. Som så mange andre tenåringer føler Ea på det endeløse presset om å gjøre noe meningsfylt, noe som foreldrene og vennene hennes kan være stolte av. Men ikke alle finner mening samme sted.

Hvis du er lei av kjedelige problemer og grunne karakterer, bør du lese denne boka. Det er deilig å lese en utypisk ungdomsbok om en morsom, sterk og intelligent jente. Jeg tror Eas historie vil vokse seg langt ut fra boksidene, Miss kommer til å sette i gang mange viktige tanker hos de som leser den.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *