Søk Meny Lukk
Lukk
Av: SiriJT Anbefalinger 9. mai 2017

Fanget mellom to nasjoner

Hva gjør du når du plutselig ikke vet hvem du er lenger? Melissa de la Cruz tar for seg nasjonal identitet i den nye ungdomsboken Something in Between.

Tekst: Siri Johnsrød Traneid/Foto: Harlequin Teen


Jasmine de los Santos er en smart, aktiv og sosial jente. Hun har gode karakterer på skolen, er kaptein på skolens cheerleader-lag og jobber frivillig på fritiden. Når leseren møter henne for første gang i Something in Between er hun snart ferdig med videregående. I USA, som handlingen utspiller seg i, er det annerledes enn i Norge når det kommer til utdanning. Det koster mye å gå på universitetet. Ungdommer fra fattige familier jobber hardt får å få stipendplasser, som gjør at de kan gå der gratis. Da Jasmine vinner et anerkjent stipend, blir gleden kortvarig fordi foreldrene hennes røper deres dypeste hemmelighet.

It feels like there’s no ground beneath me, like everything I’ve ever done has been a lie. Like I’m breaking apart, shattering. Who am I? Where do I belong?

Identitetsspørsmål
Foreldrene røper at deres oppholdstillatelse i Amerika gikk ut for flere år siden. Hele familien bor nå i California ulovlig. Da de først kom til USA fra Filippinene hadde de midlertidig oppholdstillatelse, og så glemte de å fornye denne. Framtidsdrømmene til Jasmine blir knust, for man kan ikke godta stipendplasser uten lovlig oppholdstillatelse eller et såkalt Green Card. For henne, som er født og oppvokst der, er USA hennes hjemland. I en slik situasjon dukker spørsmålene opp: Hvor passer Jasmine inn? Hvem er hun? Hun er jo født og oppvokst i Amerika, men er barn av ulovlige innvandrere. Hun blir, som flere andre barn av innvandrere, fanget mellom to forskjellige kulturer.

30519159

Kjærlighet og vennskap
Midt oppi alt dette forelsker Jasmine seg i en gutt ved navn Royce. Royce kommer fra en rik meksikansk-amerikansk familie, har dysleksi og jobber hardt for å få til studiene. Han er sønnen til en kjent representant i Kongressen som har ulovlige innvandrere som sin kampsak, og dette skaper problemer for deres forhold. Jasmine vil bevise for omverdenen at hun og familien hennes er mer enn noen tall i et skjema, og bestemmer seg for å finne en løsning på hvordan hun og familien hennes kan bli i USA med støtte fra Royce og andre venner.

Kjent fantasyforfatter
Melissa de la Cruz er en kjent ungdomsforfatter, mest kjent for sine fantasy-bøker. Denne boken er helt annerledes enn noe annet hun tidligere har skrevet. Siden hun selv er latinamerikaner sier hun at historien er viktig for henne. Boken er aktuell fordi innvandring er et stort tema i både USA, Norge og andre land. Det som skjer med Jasmine kunne likeså godt ha skjedd i Norge, og fra tid til annen dukker slike saker også opp i norske aviser.

NB: Denne boken er så langt bare utgitt på engelsk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *