Søk Meny Lukk
Lukk
Av: heidiw Anbefalinger 13. januar 2017

Isak og Even på Finnsnes

Verken Eurovision, stinkende oster eller Hanne Kroghs paljettjakke kan lære Jens hvordan man er homo, men kanskje Edor kan?

Tekst: Heidi Westgaard Sætre / Foto: Vigmostad Bjørke

I Nærmere kommer vi ikke av Monika Steinholm møter vi Jens, han er 17 år og har nettopp kommet ut av skapet. Han har kjærlighetssorg, og sommeren foran han virker uendelig lang. Så han setter seg på motorsykkelen og kjører 16 mil til Finnsnes, bygda der onklene hans bor. Denne sommeren skal de to sprudlende onklene arrangere Finnsnes´ første GayPride-parade. Likevel sverger Jens på at han ikke reiser dit for å lære seg å bli homo.

På Finnsnes bor også Edor. Han har vært sammen med kjæresten sin lenge, og trynærmeregler henne om å ha sex med han. Men han er også en jentemagnet som flørter uhemmet med andre jenter, han er uforutsigbar, vill og synger høyt. En dag møtes de to guttene. Edor spør Jens om skyss, og Jens låner han den eneste hjelmen sin. Edor tar med seg Jens på fest, hvor en drikkelek som går lengre enn planlagt resulterer i et mistenkelig langt kyss mellom de to.

Edor er utrolig sjarmerende, kjekk og erfaren, og muligens for stor for den lille bygda han bor i. Men er han egentlig homo?

Intimitet og humor

Forfatteren lar Jens og Edor komme til orde i hver sine kapitler. Dette skaper en spennende dynamikk i historien, og vi blir kjent med personene på en intim måte. Etter hvert som Jens og Edor kommer nærmere og nærmere hverandre, får leseren ta del i de private tankene deres der de ligger våkne på hver sin kant av den lille byen.

De to fjollete onklene til Jens legger til rette for mange komiske situasjoner, og boka er morsom. De er muligens litt vel parodisk fremstilt, men de er et frisk pust i både boka og på Finnsnes. Hverdagen til Jens og Edor er helt annerledes enn onklenes. Slik beskriver forfatteren homofili som en legning, ikke en livsstil – muligens en opplagt innsikt for de fleste lesere, men ikke nødvendigvis for alle.

Jeg setter kaffen i halsen og hoster. Jeg hoster fælt. Så fælt at jeg ikke klarer å snakke. Hva er det han mener nå? At jeg skal gå i tog med rosa fjærboa rundt halsen og en diger plakat i nevene? Aldri i livet. Jeg trenger vel ikke gjøre sånt bare fordi jeg er homo?
(s. 76)

Nærmere kommer vi ikke er mye mer enn en bok om homofili, den handler om ungdomstid, identitet og frihet. Den kan også med trygghet anbefales til dem som er ute etter en varm og fin kjærlighetshistorie.

Hverdag uten Skam

Det ble utgitt mange gode bøker om skeiv ungdom i 2016, og bøkene får nok også medvind fra høstens brilliante Skam-sesong. Er du en av oss som fikk et litt kjedeligere liv etter at Isak og Even fikk hverandre, må du lese om Jens og Edor. En ny altoppslukende kjærlighetshistorie venter på deg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.