Søk Meny Lukk
Lukk
Av: SiriJT Anbefalinger 17. april 2017

Kjærlighet ved første blikk

Er det mulig å bli forelsket i noen du nesten ikke kjenner?

Tekst: Siri Johnsrød Traneid/Bokomslag: Delacorte Press

Daniel og Natasha
I The Sun is also a Star av Nicola Yoon møter leseren tenåringene Daniel og Natasha. Begge to er sytten år gamle og bor i New York, men de kunne ikke vært mer forskjellige. Daniel er sønn av koreanske innvandrere, og opplever mye press fra familien. De vil at han skal gå på et prestisjefylt universitet for å bli doktor, få en godt betalt jobb og en bedre framtid. Daniel selv er mer interessert i filosofi og poesi, og vet ikke om han vil bli doktor. Natasha, som er datter av jamaicanske innvandrere, er interessert i vitenskap og fakta. I motsetning til Daniel tror hun ikke på slikt som kjærlighet ved første blikk, og er mer praktisk anlagt. Hun er bestemt på å gå på universitetet og skaffe seg en utdanning som kan være nyttig i fremtiden.

 “There’s a Japanese phrase that I like: koi no yokan. It doesn’t mean love at first sight. It’s closer to love at second sight. It’s the feeling when you meet someone that you’re going to fall in love with them. Maybe you don’t love them right away, but it’s inevitable that you will.”

 

cover

Deporteres fra Amerika
Når vi møter Natasha er hun og hennes familie tolv timer unna å bli sendt tilbake til Jamaica. Hele hennes liv har vært i USA. Hun har ikke bodd på Jamaica siden hun var åtte og kan ikke forestille seg å flytte tilbake. Natasha er desperat etter å bli i USA, og vil gjøre alt i sin makt for å få familien sin til å bli. Dagen leseren møter henne er hun på vei for å besøke et immigrasjonskontor for å overtale dem til å la familien hennes få bli.

Kjærlighet ved første blikk
Daniel, som er en drømmer, blir betatt av Natasha med en gang han ser henne i New Yorks gater. Han tror det er et tegn når han får øye på henne, og følger henne inn i en musikkbutikk. Daniel kunne ikke møtt Natasha på et dårligere tidspunkt. Hun skal bli deportert på kvelden, men Daniel har bestemt seg for å få henne til å forelske seg i ham. Når Natasha forteller ham at hun ikke tror på kjærlighet, bestemmer Daniel seg for å få henne til å falle for ham ved å bruke vitenskap. Han finner frem en vitenskapelig studie laget av psykologer som består av 36 spørsmål som kan vise om to personer passer sammen.

Kulturmøter
De to ungdommenes ulike personligheter skaper en spennende dialog dem imellom. Selv om de har møtt hverandre på en merkelig måte og alt går relativ fort, ender Daniel og Natasha opp med å åpne seg helt for hverandre og dele ting de tidligere ikke har fortalt til noen, som familieproblemer, frykt og ambisjoner.

Bok for den romantiske
Dette er en bok for dem som liker romantikk, og som liker bøker av Rainbow Rowell og Una LaMarche. Boken er inspirert av forfatterens eget liv. Nicola Yoon er nemlig amerikansk innvandrer fra Jamaica og gift med en koreansk-amerikaner. Historien hopper mellom Natasha og Daniels perspektiv, men den gir også innblikk i perspektivene til andre karakterer gjennom boken. Dette gir handlingen en spesiell flyt, fordi de ulike karakterene tolker hverdagen på forskjellige måter. Selv om det er litt uvant å sette seg inn i en situasjon der noen opplever den første forelskelsen i løpet av kun tolv timer, har Yoon gjort det lett for leseren å tro på at forelskelse kan skje hvor som helst, når som helst og vare for evig.


Forfatteren har tidligere skrevet Verden er en boble. Les omtalen vår her.

NB! Boken er foreløpig bare tilgjengelig på engelsk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *