Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Åshild Svartis Månedens bok 2. juli 2013

Månedens bok: Frø til verden av Pål Hermansen

frø til verdenFor fem år siden ble Svalbard globale frøhvelv åpnet, og dypt inne i permafrostens favn lagres det nå frø fra all verdens varianter av matplanter. Et jubelsted for bevaring av biologisk mangfold og en påminning om jordbrukets skiftende vilkår og tidens dumdristige forvaltning av klodens ressurser.  Et islett av science fiction er også festa ved dette genetiske mega-arkivet, hvordan vil for eksempel den verden se ut hvor en brokkoli anno Hadeland 2013 såes?

Hverdagsmirakler on the rocks
Alle som spent har sådd ei gulrotseng eller kommet heim fra påskeferie og storøyd sett at jammen har det skjedd igjen: unnselige frø har forvandla seg til yppige basilikumsspirer, vet litt om hverdagshendelser i slekt med små under. Den følelsen utgjør også hjertet i denne boka:
«Frøet er livets forundringspakke, stille og lite og uanselig, uten noen form for prangende attributter. Det er ingen ting som røper at akkurat denne til dels uformelige klumpen med stivelse som ligger der sammen med myriader av andre slektninger, er en lite bombe av livskraft og livsprosesser med røtter tilbake til tidens morgen»

…unnselige frø har forvandla seg til yppige basilikumsspirer…

Coffetablebok for spisebordet
Uansett om vi skulle sverge til langtidsstekt gris over glør eller foretrekke all mat rå, skal det godt gjøres at det ikke har vært frø involvert underveis, med andre ord er innholdet her godt egna til å kontemplere over til hvilken som helst meny. Ikke minst på grunn av det storslagne billedmaterialet fra natur og kultur, til foto tatt med forsørrelseglass som presenterer det sjeldent sette. Boka er femdelt, der de to første er en blanding av naturfagtime, streiftog i jordbrukskulturens framvekst og ulike sider og konsekvenser ved det moderne landbruket. Del tre er viet frøvhvelvets vertsskap, polarlandet. I del fire får det unike byggverket, arkitekturen og utsmykninga oppmerksomheta. Avslutningsdelen trekker linjene videre og vurderer utfordningene for framtidas matforsyning.

Del tre er viet frøvhvelvets vertsskap, polarlandet.

Felles for alle delene er vekslinga mellom kunnskapsformidling, anekdoter, historiefortelling og utallige vinklinger, gjennomillustrert. Med unntak for et par små lettvintheter, var det en glede å dykke ned i denne kombinasjonen av undring, estetikk og  faktiske forhold – en ettertenksom glede.

Om forfatteren
Pål Hermansen er kjent som en dreven naturfotograf, og forfatter. Han har bak seg en rekke utstillinger i både  inn- og utland og har vunnet flere internasjonale priser.  Av utdannelse er han også tannlege og homeopat.

Les også
Dyrenes magi av Pål Hermansen
Fascinerende og tankevekkende bok om dyr, og vårt slektskap til dem.

Kongen og frøet av Eric Maddern og Paul Hess
Eventyrlig og billedskjønt, frøet spiller en viktig birolle.

Reisen til Frøet av Alejo Carpentier
En forbløffende og fantastisk novelle der tidsaksen er snudd mot opprinnelsen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.