Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Heidi Berg Bentele Anbefalinger 4. april 2014

På jakt etter lykke?

«23.000 døde på vei til Europa» (Aftenposten, 31. mars). Mennesker på flukt. Vi leser om dem i nyhetene hver dag. Går det an å forestille seg hvordan det er å måtte flykte fra hjemlandet sitt?

«Onkel Aron skrev tidligere for en avis, og Padar har undervist ved en videregående skole. Nå sier Taliban at de ikke får fortsette med det, og derfor har de startet butikk sammen med sin venn Noorahmed.»

Boka Lykkefinneren, skrevet av Edward Van De Vendel, er en historie fra virkeligheten. Det er Anoush Elman sin historie. Det er hans liv. Vi blir kjent med Anoush og hans familie, hans oppvekst i Mazar og Kabul, hans far som blir tatt til fange av Taliban,  hans flukt til Europa som 11-åring og ikke minst hans liv som asylsøker i Nederland.

Harde bud

Anoush går på skole i Kabul, og der er det harde bud. Taliban styrer. Elevvakter passer på at alle kler seg «riktig», at neglene er korte nok og at ingen snakker stygt om Taliban. Man blir raskt angitt hvis man oppfører seg upassende. Siden Taliban tok over har folk blitt steinet. Som oftest skjer det på stadionet hvor det tidligere ble spilt fotball. Nå er fotball forbudt. Men stadionet blir ofte fylt opp av folk som kommer for å se noen bli steinet til døde. Eller skutt i hodet. Eller hengt.

Film i smug

Vennskapet med Faisal gjør livet til Anoush bra. I smug ser de på filmer sammen. Det er kun den offisielle kringkasteren som er tillatt. Ellers er all film og tv-titting forbudt. Hele familien til Anoush liker å se på film. Men de må være forsiktige. Filmene graver de ned i plastposer i hagen. Anoush og Faisal liker både Bollywood-filmer, iranske slåssfilmer, amerikanske filmer – de ser det de kommer over. Faisal vil ha samme frisyre som Leonardo DiCaprio, broren Bashir digger Bruce Lee.

Familien må flykte. Flukten betaler de dyrt for til menneskesmuglere. De er på flukt over et halvt år, og det er ikke gitt at de kommer levende til Europa.

Og så starter livet som asylsøker i Nederland…

Hvem  klarer å sette seg inn i situasjonen til de tusener av mennesker som er tvunget til å forlate sine hjemland? Nei, det klarer vi ikke uten at noen forteller oss disse historiene.

Viktige historier

Dette er en viktig historie vi alle bør høre. Det er fortvilelse og håpløshet som får folk til å ta med seg det dyrebareste de har, barna sine, og legge ut på en livsfarlig ferd. Flyktninger fra andre verdensdeler kan ikke lenger reise til Norge eller EU-land på vanlig vis, med fly, tog eller buss. Derfor velger de livsfarlige, ulovlige ruter. Mange har ikke noe alternativ, og er, som vi også ville vært, villige til å gjøre hva som helst for å nå Europa.

Anoush Elman

 

Disse historiene må noen fortelle oss. Heldigvis skrives det bøker!

Dette er en underholdende bok, en bra bok. Vennskap og kjærlighet får du på kjøpet!

Boka er gitt ut i serien Slash;  en serie som kombinerer skjønnlitteratur og dokumentarisme.

 

 

 

 

 

På bildet: Anoush Elman i dag.

 

 

Andre bra bøker om samme tema:

Ellis, Deborah: Parvana, Parvanas reise, Shauzia

Suzanne Fisher Staples: Stjernesamleren

Hald, Ingeborg Kringeland: Albin Prek

Stranger, Simon: Barsakh : Emilie, Samuel og Gran Canaria

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.