Søk Meny Lukk
Lukk
Av: SiriJT Anbefalinger 7. april 2017

Slutten på historien

Nå skjer det. Historien slutter faktisk. Hvordan vil det gå med alle sammen? Vil de klare seg? 

Tekst: Siri Johnsrød Traneid/Bokomslag: Cappelen Damm

9788202524494Sigbjørn Mostues I morgen er alt mørkt er en spennende dystopisk trilogi. Alle bøkene går detaljert til verks i å beskrive en intens kamp for å overleve når en epidemi rammer Norge. I bok nummer én, Brages historie, blir leseren introdusert for parasitten MTG for første gang. Parasitten gjør vanlige mennesker om til sinte drapsmaskiner, eller forrykte som de kalles i bøkene. Boken fokuserer på Brage og hans kamp mot de forrykte, mens bok nummer 2, Marlens historie, viser hvordan Marlen opplever epidemien. Handlingen er voldsom, men gir samtidig et realistisk bilde av hvordan Norge kunne sett ut under en zombie-epidemi. I Når historien slutter veksler fortellingen mellom å bli fortalt av Brage, Marlen og Oliver. Alle sammen gikk i samme klasse før utbruddet, og Oliver har vært en av karakterene som leseren har blitt introdusert for i de tidligere bøkene. Det at kapitlene er fortalt fra ulike synsvinkler gjør historien mer dynamisk og viser forskjellige sider av ungdommenes kamp for å overleve.

Bondeliv eller byliv?
Siste bok i trilogien begynner med at de forskjellige gruppene av overlevende gjenforenes i skogen. Marlen og Brage har tilhørt hver sin gruppe i de to foregående bøkene. Nå er de tvunget til å dra fra skogen de har oppholdt seg i, og søker til slutt tilflukt på en gård. Eieren av gården lar seg motvillig overtale til at gruppen kan bo der, mot at de hjelper til med å holde eiendommen ved like og passe på gårdsdyrene.

En dag kommer det en lastebil fra Oslo som vil ha med seg maten de har slitt så hardt for å dyrke, og ryktene om en trygg leir i hovedstaden sprer seg. Ifølge de fremmede er det gjort forsøk på å gjenopprette samfunnet i Oslo, og det er bygget en stor mur rundt et område for å holde de forrykte unna. Dette setter i gang en stor diskusjon, og den lille gjengen med overlevende ender opp med å splittes. Noen får bli med tilbake til hovedstaden, mens resten blir igjen på gården.

«Vinden stilnet. Så hørte jeg knurrene. Det var lenge siden jeg hadde sett forrykte på nært hold, men den umenneskelige lyden av dem glemte man aldri. Og det var nettopp et kor av dyriske brøl som med ett runget gjennom gatene.»

Fortellerstemmene
Bøkene kan leses frittstående, men jeg anbefaler alle å lese Når historien slutter til sist. Siden både Brage og Marlen har vært hovedpersonene i de tidligere bøkene, har leseren blitt godt kjent med karakterene, og begge to er sterke personligheter som skiller seg ut fra de andre vi møter i historien. De to ungdommene tar vanskelige valg og prøver å ta vare på dem som er rundt seg så godt de kan, mens kampen for å overleve pågår.

Elsket av norsk ungdom
Miljøet i disse bøkene er enkelt å kjenne seg igjen i, siden handlingen foregår i Norge. I tillegg er det høyt tempo, og kapitlene slutter ofte slik at leseren «bare må» lese ett kapittel til fordi det er så spennende. Jeg hadde bestemt meg for å nyte den avsluttende boken i trilogien, men greide ikke legge den fra meg fordi det var så spennende.

Det samme vet jeg det er flere enn meg som har hatt problemer med, og alle tre bøkene i serien er blitt nominert til Uprisen hvert sitt år. Det er stort både å bli nominert og vinne ulike forfatterpriser, og spesielt når det er målgruppen selv som stemmer fram vinneren. I Uprisen er det ungdommer over hele landet som velger ut hvilke bøker som skal nomineres og hvilke som til slutt vinner. Brages historie vant Uprisen i 2015, og juryen begrunnet det med at boken var «spennende fra første til siste side». Jeg gleder meg til å lese den neste boken Sigbjørn Mostue gir ut.

Les omtalen av Brages historie her.
Les omtalen av Marlens historie her.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *