Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Gunnar Vilberg Anmeldelser 25. august 2014

Spennende fanfiksjon fra norsk debutant

Stian Johansen (f. 1976) debuterer med en bok om den amerikanske musikeren Jeff Tweedy. Det er ikke en sann historie, men en sannsynlig diktning over en manns liv.

Tekst: Gunnar Vilberg / Foto: Aschehoug

Jeff Tweedy, liksom er en miks av dikt, prosatekster, innbilte intervjuer og klipp fra dokumentarfilmer om Jeff Tweedy, rockemusikeren som er kjent som frontmann i bandene Wilco og Uncle Tupelo. Boka springer ut fra forfatterens egen fascinasjon for Tweedy, og følger ham fra han er liten gutt på begynnelsen av 70-tallet og fram til i dag.

Jeff Tweedy

Kort og godt
Stian Johansens tekster er drivende skrevet, og du trenger ikke kjenne til Jeff Tweedy for å like boka. Det er en elegant knapphet over fortellingen som skaper drama og intensitet. Johansen faller ikke i den unødvendige dvele-fella og seiler seg derfor ikke bort. Samtidig er det kjipt at boka er så kort. Ikke fordi den mangler noe, men fordi man vil ha mer.

Hva er en sann historie?
Personlig har jeg ikke noe sterkt forhold til Jeff Tweedy, så for meg ble boka et (usant?) dypdykk i en helt ukjent manns liv. Den fikk meg også til å undre over hvor de sanne historiene egentlig befinner seg. Gjennom biografier, artikler og dokumentarer danner vi våre egne tolkninger av andre mennesker. Til sist er det våre egne referansepunkter som former vår oppfattelse og konklusjon av andres livshistorie. Den ekte fortellingen om et menneske kjenner ingen utenom eieren selv. I et slikt perspektiv kan Jeff Tweedy, liksom tolkes så sannferdig som du vil. Try it!

 

2 Responses to Spennende fanfiksjon fra norsk debutant

  1. Pingback: div greier ifm Jeff Tweedy, liksom | stianjohansen1976

  2. Pingback: Rørende bestemor-portrett | Porsgrunn Bibliotek

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.