Søk Meny Lukk
Lukk
Av: SiriJT Anbefalinger 25. juni 2017

Usikker ungdom

Jennifer Niven tar for seg usikkerhet forbundet med overvekt, ansiktsblindhet og forelskelse i sin nye ungdomsbok Fordi du ser meg.

Tekst: Siri Johnsrød Traneid/ Foto: Vigmostad Bjørke

Amerikas feiteste fenåring
Libby Strout skal begynne på videregående. Det er lenge siden hun har gått på skole med andre tenåringer, og hun håper ikke de andre elevene kjenner henne igjen fra YouTube-videoen som ga henne kallenavnet «Amerikas feiteste tenåring». I videoen blir hun reddet ut av barndomshjemmet med en heisekran etter at hun har blitt så stor at hun ikke klarer å forlate rommet sitt. Et par år, utallige terapitimer og noen kilo har gått siden den gang, og Libby er klar for å begynne på en vanlig skole. Dessverre er ikke videregående det mest aksepterende stedet å være, og Libby opplever å bli hetset for utseendet sitt.

I hver eneste time sitter jeg alene, som om fedme er smittsomt.

En stor hemmelighet
Den mest populære gutten på skolen, Jack Masselin, føler også at han ikke passer helt inn. Selv om han er populær og alle vet hvem han er, så holder han på en stor hemmelighet. Jack lider av prosopagnosi, en lidelse som gjør at han har vanskelig for å gjenkjenne personer. Dette gjør at han ofte havner i pinlige situasjoner, men til nå har han klart å holde seg skandalefri.

Fordi du ser meg

Purkerodeo
Jack er del av en skolens mest populære vennegjeng. Fra de fleste filmer og bøker lærer man at «de kule» på videregående ofte kommer med noen tvilsomme idéer som ikke alltid er like hyggelige, og purkerodeo er et slikt påfunn. Etter å ha sett en video på YouTube hvor en gutt går bort til en overvektig jente og klynger seg til henne slik som man rir en okse, bestemmer guttegjengen til Jack seg for å prøve det ut. Den som greier å holde seg fast på ryggen til jenta lengst vinner veddemålet, og Jack ender opp med å gjøre dette mot Libby. Libby svarer med å slå ham i ansiktet, og begge får refs og straff fra skolen. De må bli igjen etter skoletid for å være med i en slags terapigruppe sammen med andre ungdommer som har brutt skolens reglement. I løpet av straffen utvikler det seg sakte et vennskap mellom Libby og Jack, og jo mer tid de tilbringer sammen, jo mindre alene føler de seg.

Inspirert av eget liv
Boken veksler mellom å fortelle historien fra Libby og Jacks perspektiv. Jeg ble veldig glad i karakteren Libby. Hun er en av de modigste karakterene jeg har lest om på lenge. Hun er tøff og sterk på utsiden, selv om hun ikke alltid er det i tankene sine. Niven skriver i etterordet at hun selv har slitt med angst og overvekt i oppveksten, og med Fordi du ser meg oppfordrer hun tenåringer til å være glad i egen kropp til tross for samfunnets idealer. Likevel slet jeg litt med å tro på deler av handlingen. Hvordan har for eksempel Jack vokst opp uten at foreldrene hans har lagt merke til at han oppfører seg annerledes enn andre? Boken lister opp flere av Jacks aller mest pinlige episoder, og flere av dem burde fått voksenpersonene rundt ham til å reagere. Jeg tenker at de voksne burde stille spørsmål ved Jacks pussige oppførsel, som når han henter feil lillebror med makt fra en barnebursdag, eller når han selv tror han blir kidnappet fordi moren har fått ny hårfrisyre. Til tross for dette er Fordi du ser meg en morsom ungdomsbok som får leseren til å tenke ekstra over hvordan man ser på og behandler menneskene rundt seg.

Fordi du ser meg er den andre boken av Jennifer Niven som har blitt oversatt til norsk, og hun har tidligere hatt suksess med ungdomsromanen Dager med blå himmel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *