Søk Meny Lukk
Lukk

Unge leser

Når leselysten slukner, blir ungdom frarøvet noen av verdens beste opplevelser. Deichman vil hjelpe dem å tenne gnisten på nytt.

Tekst: Lars Schwed Nygård / Foto: Marco Heyda.

– Av og til opplever jeg det selv: Leselysten ebber ut, og det går et par uker uten at jeg åpner en bok, sier spesialbibliotekar Ingrid Flognfeldt Brubaker.

– Men så kommer den tilbake. Jeg setter meg ned og leser, forsvinner inn i en historie, og så tenker jeg: Hva er det jeg har gjort de siste to ukene? Dette er jo det beste jeg vet!

I sin jobb på Deichman Majorstuen ser Ingrid altfor ofte at ungdom vender bøkene ryggen. Elever på barneskolen har mye lesetid, men de mister den når de starter på ungdomsskolen. Lesing blir forbundet med tvang, med felles pensum som man skal gjennom, enten man liker det eller ikke.

Går glipp av en verden

– Noen kommer hit hver uke og låner mange bøker, men andre dukker bare opp når en skoleoppgave tvinger dem til det. Ellers leser de ikke i det hele tatt, sier Ingrid.

Deichmans utlånstall forteller samme historie: I 2014 lånte 14-18-åringer nesten 69 000 bøker på Deichman. I fjor var tallet 46 217.

Statistisk sentralbyrå rapporterer at barn og unge i hele Norge leser mindre. På en gjennomsnittsdag har bare 22 prosent av 13-15-åringer lest en bok. For 16-19-åringer er tallet 14 prosent.

– Det er utrolig trist, for de går glipp av en hel verden, sier Ingrid.

Det som er ditt

– Men det trenger ikke å være sånn. Du må bare finne det som er ditt. Har du ikke funnet det, så er det fordi du ikke har fått god nok hjelp til å lete.

Den hjelpen er Ingrid og hennes kolleger ivrige etter å gi. Tar du steget inn på biblioteket og tør å snakke med noen som jobber der, kan de vise deg veien til bøker og opplevelser du ikke engang visste at fantes.

– Vi er ikke like automatiserte som en eller annen anbefalingsalgoritme på nett, og godt er det. Noen av det viktigste jeg gjør, er å hjelpe folk å finne ut hva de faktisk likte med en bok, og så vise dem veien til mer av akkurat det.

Ingrid blir ofte overrasket over hvilke kvaliteter ved en bok som kan fenge.

– Det kan være at den foregår på en amerikansk high school, at den hopper mellom ulike fortellere, at den handler om homofil kjærlighet, at venneintriger spiller en stor rolle, at den slutter lykkelig, at den slutter ulykkelig. Hvis jeg klarer å hjelpe en ung låner å formulere hva ved boka som treffer dem, kan jeg hjelpe dem å finne fram til flere fantastiske leseopplevelser.

En bok for alle

Ingrid tror at alle kan finne slike leseopplevelser, selv om ikke alle er tålmodige eller språksterke nok til å lese en roman.

– Å lese tegneserier stimulerer hjernen på en helt annen enn å bare lese tekst, og du kan prosessere handlingen mye fortere. Jeg anbefalte en skoleklasse å lese Magnhild Winsnes’ tegneserieroman Hysj, og mange av dem syntes det var skikkelig stas å endelig ha lest en bok på 300 sider. Det er ikke alle som har så lett for det, men etter å ha lest denne tegneserien, ble alle belønnet med den unike mestringsfølelsen vi får av å holde en ferdiglest murstein i hånda.

Det er ikke bare nyfrelste unge lesere som bli belønnet når Ingrid har introdusert dem for litteratur de liker.

– Jeg driver en liten lesesirkel på Deichman Majorstuen, og en dag kom en niendeklassegutt inn og sa at han ville diskutere sjangertrekk ved romaner, sier Ingrid.

– Da ble jeg så glad at jeg nesten begynte å grine.

Noen lesetips fra Deichman

Hva er Ingrids råd til ungdom som er klare for å ta leselysten tilbake?

– Stikk innom ditt lokale Deichman og ta en prat med en av oss som jobber der. Det beste vi vet er å hjelpe deg å oppdage det beste du vet.

I mellomtiden kan du gjerne sjekke ut noen av favorittene våre her:


Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.