Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anbefalinger 19. desember 2011

Patti Smith – punkrockens hoffpoet

Patti Smith er punkrockens hoffpoet og et av rockens store ikoner og foregangsmennesker, – poetisk, musikalsk, såvel som politisk og sosialt. Ambisiøs, utfordrende og tidvis eksentrisk, Patti Smith er kanskje en av de største rockepoetene på denne siden av Bob Dylan.

Helt siden hun platedebuterte med Horses i 1974 har Patti Smith stått rakrygget, skamløst intellektuell og kreativt kompromissløs. Hun har alltid fulgt sin egen muse, uansett hvor det har tatt henne musikalsk og lyrisk.

Renskåret, hard og androgyn, Patti Smith har aldri gjort kjønn til noe tema. Hele hennes karriere er bygget på artistisk kraft og integritet, og ikke på det å være kvinne. Patti Smith har helt enkelt skapt sin helt unike posisjon i kraft av å spille på de samme premissene som sine mannlige forbilder og samtidige. For henne har det aldri vært noe alternativ. Egenhendig slettet Patti Smith alle forestillinger om hva en kvinne i rocken skulle gjøre, – samtidig satte hun ny standard for hvordan en rockeartist, uansett kjønn, kunne uttrykke seg.

Så da det store gjennombruddet kom i 1978 med albumet Easter og singelhiten “Because the Night” (skrevet av Bruce Springsteen og Patti Smith) var det ikke en artist som hadde solgt seg til massene. Smith hadde helt enkelt lært seg å bruke sine helt spesielle poetiske gaver innenfor det formatet et rockealbum gir.

Mange år har passert siden Patti Smith platedebuterte, og hun viser ennå ingen tegn til rust eller resignasjon. På et stadium i karrieren hvor de fleste av hennes samtidige pliktskyldigst gir ut et lunkent album for å rettferdiggjøre en turné i ny og ne, er Patti Smith fortsatt “der ute” og brenner for kunsten, poesien, musikken og medmennesket.

Hun fortsetter å gi ut plater som dirrer av nerve og innlevelse, og gir konserter som hensetter og merker mennesker for livet. Kunsten å uttrykke seg er Patti Smiths kall her i livet, og hun fortsetter å gjøre det med en slik integritet og intensitet at verden aldri slutter å lytte og fascineres. Som hennes gode venn Michael Stipe (R.E.M.) en gang sa, “Patti Smith har en slik indre kraft, slik et nådeløs oppriktighet og sin viljes enorme mot, at jeg fra tid til annen kan forledes til å tro at hun alene kunne holde denne jorden oppe”.

 

I boka Just Kids, som du kan låne i Musikkavdelingen, forteller Patti Smith om forholdet til fotografen Robert Mapplethorpe og miljøet rundt Chelsea Hotel i slutten av sekstitallet og starten av syttitallet.

Smith vann National Book Award 2010 for boka: “A spellbinding portrait of bohemian New York in the late 1960s and early ’70s.” I Norge ble boka for alvor kjent i fjor og den kommer på norsk våren 2012.

Lån boka Just Kids, musikk og annet av Patti Smith her hos oss

 

 

Vi anbefaler også portrettfilmen Patti Smith – Dream Of Life, som du også kan låne hos oss.

Kilde: Norwegian Wood

Saken er oppdatert 8. mars 2020.

 

Her kan du søke etter og låne musikk av disse og andre artister i Deichmans katalog

2 kommentarer til “Patti Smith – punkrockens hoffpoet”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 64 andre abonnenter