Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Musikkavdelingen Anbefalinger 10. februar 2012

Førdefestivalen: Sameksistens mellom folk og kultur

Førdefestivalen 5.-8. juli 2012 ønsker å sette fokus på sameksistens mellom folk og kultur. Noe av det vi får presentert er spanske Yasmin Levy, svenske Ellika Frisell, senegalesiske Solo og gresk blues. Du kan låne musikken hos oss.

Gjennom musikkuttrykk og tradisjoner, vil festivalen vise at menneske og kultur til alle tider har påvirket hverandre; ingen sivilisasjon lever i vakuum, men er tvert i mot avhengig av samspill med omverdenen. Mange musikktradisjoner og musikkuttrykk er et resultat av at ulike kulturer og folk møtes, melder Førdefestivalen.

Temaartistane på Førdefestivalen kommer fra alle kontinenter

Yasmin Levy. Foto: Ali Taskiran

Yasmin Levy og den sefardiske musikken
Den sefardiske musikken har røtter i Spania, som allerede på 700-tallet var et flerkulturelt samfunn der kristne, jøder og muslimer levde sammen.

– Yasmin Levy er en av de aller fremste eksponentene for denne musikken som har elementer både fra Midt-Østen, Nord-Afrika og Spania. Her vil du kjenne igjen flamenco og arabiske tradisjoner, forteller festivaldirektøren. Lån musikk av Yasmin Levy på Deichmanske bibliotek, Musikkavdelingen.

Gresk blues
Rembetika blir gjerne kalt den greske bluesen, og kom med tyrkiske flyktninger til greske havner etter første verdenskrig. Rembetikaen slo ut i full blomst. Tallet på greske utøvere er bortimot uendelig, men gruppa som de siste åra har seilet opp i toppsjiktet heter Apsilies, og kommer til Førde; med sin versjon av den opprinnelige rembetikaen. Lån The diasphora of rembetiko hos oss: The first international anthology to present the most outstanding representantives of «Greek Blues», with 31 ensembles from 13 countries illustrating how rembetiko spread throughout the world.

Ellika / Solo / Rafael
Et flerkulturelt samfunn fører til at mennesker fra ulike kulturer møtes og nye relasjoner og ny musikk oppstår. Sidan 1998 har samspillet mellom svenske Ellika Frisell på fele og senegalesiske Solo Cissokho på kor vist hvordan musikk fra to tradisjoner faktisk kan smelte sammen og føre oss inn i nye musikalske landskap. Nå har de møtt Rafael Sida, perkusjonisten fra Mexico, og han tilfører utrykket deres nye, spennende elementer fra meksikanske tradisjonsmusikk. Lån musikk av Ellika Frisell og Solo Cissokho hos oss.

Ellika & Solo

Ragnhild Furebotten

Norske toppnamn
Andre norske artister som er å finne på Førdefestivalen er Ragnhild Furebotten, som i januar hentet en Spellemann for plata Never on a Sunday. Furebotten er et lite fyrverkeri i seg selv, og de seks blåserne hun har med, vet å sette farge på nordnorsk folkemusikk. Melkebonde og sanger Aasmund Nordstoga «representerer» Telemark på festivalen i Førde. I bandet hans finner vi navn som Daniel Sandén-Warg, Åsmund Reistad og Sondre Meisfjord. Lån musikk av utøverne hos oss, bare klikk på lenkene.
Aamund Nordstoga. Foto: Stian Andersen

– Vi skal være et alternativ til mainstreamkulturen og gi folk sjansen til å oppleve musikk og musikere de kanskje ikke kjenner fra før, sier direktør Hilde Bjørkum.

Mer om programmet finner du her.

Frontfoto Yasmin Levy. Foto: Ali Taskiran

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 24 andre abonnenter