Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anbefalinger 15. februar 2012

Konsert: Strupesang fra Tyva Kyzy

Riksscenen lover en helt spesiell konsertopplevelse når det sibirske ensemblet Tyva Kyzy gjester Oslo i dag 15. februar.

Fire kvinner fra Sør-Sibir/Russland utgjør et av verdens ledende vokalsensembler innen sangstilene khöömel, strupesang, fra det tuvanske nomadefolket. Ikke bare er Tyva Kyzy et av verdens ledende vokalsensembler innen sangstilene khöömel, Tyva Kyzy (Tuva´s døtre) er den første kvinnelige strupesanggruppen fra Tuva. Strupesangtradisjonen ble verdenskjent gjennom gruppa Huun-Huur-Tu. Det tidligere nomadefolket har en utrolig rik musikktradisjon, inklusive den flerstemte overtonesangen som vanligvis framføres av menn.

Strupesangtradisjonen har vært sett på som forbudt for kvinner å utøve. Choduraa Tumat, som er kunstnerisk leder, utfordret således en streng norm når hun i 1998 satte sammen et kvinnelig ensemble for å fremføre khöömei, og har mottatt høy anerkjennelse for sitt særegne, markante feminine bidrag til å gjøre denne musikken verdenskjent.

Tyva Kyzy har opptrådt i Norge to ganger tidligere, på Riddu Riđđu-festivalen i 2004 og på Mir i Oslo 2009, og denne sesongen gjester de altså Riksscenen.

Dørene åpner: 19.00 Konsertstart: 20.00

Du kan låne sibirsk musikk og bok som lærer deg å bruke kroppen til strupesang hos oss.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter