Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 9. mars 2012

Family Reggae Disco på Deichman!

Lørdag 10. mars blir blir det reggae i foredragssalen på Deichmanske hovedbibliotek der DJ Dominic Reuben og DJ Harmony snurrer plater, mens Spinn Sirkus står for sirkus og sjonglering og kunstneren Alando Bernard står for ansiktsmaling.
Tekst: Victor Josefsen

Family Reggae Disco går av stabelen kl. 12-16 og er for alle. Foredragsalen er omdannet til et diskotek, med tegneworkshop for barna, ansiktsmaling, sjonglering, lesekrok med barne- og reggaelitteratur. Musikkavdelingen lager hylle eller bord med reggae og rasta musikk, bøker, DVD’er og vinyl.

Vi tok en prat med Dominic Wilson som er iniativtaker til Family Reggae Disco.

Du satte i gang Family Reggae Disco i 2005. Hvordan fikk du ideen?
– Det begynte med en bursdagsfest som var på et utested på dagtid. Vi inviterte venner, mange som hadde barn. Det ble en kjempefin fest. Senere på kvelden spilte jeg på samme utested og følte at det egentlig var mye mer hyggelig om dagen når alle kunne være med uansett alder – og folk oppførte seg på en mer positivt måte. Reggae oppfordrer til en positiv livsstil og jeg fant ut at vårt arrangement på dagtid var mer i tråd med dette enn når vi spilte om kvelden. Jeg snakket med Nordic Black Theatre, som var på MS Innvik på den tiden. De likte ideen og en måned senere var vi i gang – det var en instant suksess!

Familye Reggae Disco arrangementet har blitt en stor suksess, ja. Hvorfor tror du at det er blitt så populært?
– Først og fremst fordi småbarnsfamilier trenger en arena for sosial og kulturell utfoldelse. Family Reggae Disco er vanligvis gratis og er åpent for alle, og dette er en stor suksessfaktor. Reggae musikk er også veldig viktig. Reggae skaper en positiv stemning som kan nytes av alle. Musikken er inkluderende – det er kjent som varm og oppløftende musikk i alle verdensdeler. Folk i alle aldre og kulturer kjenner igjen den gode følelsen som reggae bringer frem. Arrangementet oppmuntrer også familier å gjøre noe sammen, og sammen med andre familier. Dette skjer nesten bare på sports og frilufts aktiviteter i dag, så at voksne kan nyte ‘quality time’ med barna er ekstra viktig i byen.

Familye Reggae Disco har også blitt arrangert i Birmingham i England. Hvordan er publikummet der i forhold til Norge?
– Det er nesten nøyaktig det samme! I England er ‘manners’ mer viktig, så barn pleier å være mer høflig og disiplinert, men ellers er det det samme. Vi har vært over alt i Norge, fra Tromsø til Arendal, og på alt fra store festivaler til små arrangementer ute på landet – og alltid med stor suksess. Hvis det kan fungere i Norge, det kan fungere de fleste steder!

Hva synes du om reggae-scenen i Norge?
– Når jeg begynte å jobbe som DJ i Oslo var det nesten ingen som spilte reggae på utesteder – det var kun på konserter man kunne høre reggae. Nå kan man høre musikken på P1! (Nico D ble akkurat playlistet der, red.anm.). Det er fint å se hvordan musikken har vokst i Norge. Spesielt fint å se norske artister vokse frem med uttrykket etter å ha hatt suksess i Norge og utlandet. Det neste jeg håper å se er at utenlandske artister som bor i Norge også blir spilt på radio, TV og på festivaler.

Hvordan vil du ellers beskrive reggae-genren?
– Reggae er folkemusikk fra Jamaica som appellerer til hele verden. Med røttene i frihetsbevegelsen fra slaveri, reggae er både oppløftende og har mye sorg i seg, og dermed snakker musikken til alle mennesker. Reggae er enkelt å høre på, men vanskelig å spille!

 

 

Dominic Wilson sine topp reggaealbum

«The Same Song»- Israel Vibration
Arketypen av roots, rasta, reggae. En blanding av oppløftende, oppmuntrende sanger og sørgmodig lidelse. De 3 vokalistene fletter sammen vakre, elegante harmonier over heftige rytmer fra The Roots Radics. Classic.


«Truth & Rights» – Johnny Osbourne
Klassisk Studio One produksjon. En av Jamaicas beste sangere synger roots og tidlig dancehall. Nesten hver låt er en anthem!


«Grounation» – The Mystic Revelations of Rastafari
Vil du vite om rastafari? Hør på dette.

«Marcus Garvey» – Burning Spear
Rørende, lærerikt, intenst og fascinerende. Et mesterverk.


«Survival» – Bob Marley & the Wailers
Marley har mange fine LP’er. Dette er en av hans mest militante!


«Black Woman» – Judy Mowatt
Siden kvinnedagen var i går, så må jeg få lov å kaste inn denne. Anbefales!

 

DJ Harmony sine topp reggaealbum
Burning Spear – «Marcus Garvey»
The Abyssians – «Satta Massagana»
Bob Marley & the Wailers – «Kaya»
Israel Vibrations – «The Same Song»
Dennis Brown – «Love and Hate»

 

Lån Dominics og DJ Harmonys reggae favoritter
Du kan låne flere Dominics og DJ Harmonys reggae favoritter på Deichmanske bibliotek, Musikkavdelingen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter