Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 18. april 2012

Jørn Åleskjær signet til amerikansk indielabel

Jørn Åleskjærs soloalbum-debut ble godt mottatt, og den amerikanske indielabelen Sounds Familyre, med artister som Sufjan Stevens, Danielson og Woven Hand i stallen, har signet Jørn Åleskjær for utgivelse av platen i USA.
 Av: Victor Josefsen

Etter å ha vært med på å skrive musikken til 4 studioalbum for The Loch Ness Mouse – der Jørn Åleskjær er halvparten av …Mouses låtskriver-brødreduo – hvorav 2 nominert i kategorien «Årets popalbum i Norge» (Alarmprisen), og i tillegg ha skrevet musikk for andre artister, som Brooklyn-bandet The Ladybug Transistor og I Was A King, debuterte Jørn Åleskjær i 2011 som soloartist og slapp det kritikeroste I´m So Glad I Spent This Day With You-soloalbumet i år.

Her følger et intervju jeg gjorde med Jørn Åleskjær før skiva kom. Intervjuet har ikke vært publisert tidligere.

Du har gått solo, hvorfor sololøp?

– Har skrevet en del låter som er litt på siden av det de driver med nå. Ole, min bror og frontfigur i LMN, var hypp på at disse låtene burde ut til folket, og meldte seg som produsent. Det er jo en del av de samme folka involvert, men stilen er likevel annerledes.

The Loch Ness Mouse lever i beste velgående?

– Loch Ness Mouse lever i beste velgående etter 19 år, lager låter til nytt album, en prosess som jeg også er delaktig i. Men jeg har jo slutta og spille live med dem, med unntak av sporadiske opptredener. Som nå den 22. oktober, da Perfect Pop Records skal ha sitt 20 årsjubileum. Da blir det orginal LNM line-up og gamle hits.

I presseskrivet står det at vi bl.a. kan vente oss Stones-aktig rock. Hva ellers vil skille Jørn Åleskjær solo og The Loch Ness Mouse?

– Soloalbumet er mer balladepreget enn hva LNM er vanligvis. Noen orkestrerte, seige ballader. Det er mer Rundgrensk og mer Dennis Wilson. Mer følelser, men samtidig også mer «naivt» musikalsk. Tekstmessig er det også mer følelsesbasert, mer store ord enn LNMs komplekse, innadvendte tekster. Musikken henter mer inspirasjon fra 70-tallet, der LNM har mer moderne referanser.

Fortell om duetten med Elvira Nikolaisen?

– Duetten med Elvira er en slik Wilsoninfluert ballade, og tekstmessig veldig optimistisk. Elvira, en god venn fra langt tilbake, sa hun ville bli med og det var selvsagt stor stas. Hun gjør en fantastisk jobb! Walthornet gjør det enda mer Wilsonaktig.

Til slutt, dine 3 all time favorittlåter?

– Stevie Wonder: «Love’s In Need Of Love Today». En fantastisk tekst. Marvin Gaye: Her er det vanskelig å velge, men jeg sier: «God Is Love». Dennis Wilson: Må jo nesten med. Låtene han lagde til Beach Boys-albumene er jo bedre enn på soloalbumene, jeg sier: «Only With You».

 

 

Kritikerne om Jørn Åleskjærs soledebut

Dette er en gyllen besetning: Hølands store sønner Jørn og Ole Johannes Åleskjær gjenforent med norsk rocks universalgeni Emil Nikolaisen (Serena Maneesh). (…) Og for et sympatisk stykke musikk: smektende og småskitten soulpop, med eksklusiv klang, ruglete tekstur, stor dybde og pene topper — som et Steely Dan som møter Mick & Keith i svingdøra til Fame-studioet i Muscle Shoals, eller et Beach Boys fra Memphis. (…) Nå vil Jørn Åleskjær neppe få – eller ønske å få – den nødvendige karrierehjelpen fra neste sesong av «Hver gang vi møtes». Han kan til nød håpe på at Spellemannkomiteen viser sunn dømmekraft. // Sven Ove Bakke, Dagbladet (terning 5)

Velsignet god låtskriver med genuin norsk soul. En oppvisning i klassisk låtskriverkunst.(…) «On the run» kunne vært en netthit var den fremført av Destroyer eller Phoenix, og finere låter enn «Breakfast On An Airplane» og «You Can Make The Summer Come Alive» spørs det om vi får høre i år. // Audun Vinger, Dagens Næringsliv

Jørn Åleskjær står allerede bak noen av norsk pophistories fineste låter, som låtskriver i det eminente poporkesteret Loch Ness Mouse. Åleskjær og Loch Ness Mouse er følgelig ganske like i sine musikalske uttrykk; kraftige vestkyst-impulser, fusion-jazz og mollstemte popmelodier. (…) Låta «On the Run» har en av musikk-Norges mest groovy introer. // Oda Faremo Lindholm, Dagsavisen (terning 5)

 

Jørn spiller ikke mye live, men eksklusiv Oslo-konsert annonseres snart, meldes det.

 

Her kan du søke etter og låne bl.a. musikk, noter, DVD’er og filmer i Deichmans katalog

2 kommentarer til “Jørn Åleskjær signet til amerikansk indielabel”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter