Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 20. april 2012

Mount Washington: – Den nye plata er inspirert av elektronisk musikk

Den 13. april slapp Mount Washington det allerede kritikerroste albumet med samme navn, og mandag den 23. april feirer tromsøtrioen slippet med en konsert på Parkteateret i Oslo.
Av: Victor Josefsen / Foto: Matthias Heiderich

Tromsøtrioen Washington er tilbake som Mount Washington etter at en dame fra Australia gjorde krav på navnet.

Dere har skiftet navn, hvorfor? Og hvorfor akkurat det navnet?

– Den primære årsaken er en disputt om navnet Washington. En singesongwriter fra Australia med navn Megan Washington har gitt ut plater en god stund under navnet Washington i Australia. Med release i England og USA og nå snart Europa ble det et større og større problem at vi delte navn. For oss var det samtidig en fin idé å forandre på navnet med en ny plate etter såpass lang tid.

Hvordan vil dere beskrive den nye skiva i forhold til de andre utgivelsene deres under navnet Washington?

– For oss var det en ganske naturlig prosess å skrive den nye plata. Etter vi ga ut «Rouge/Noir» i 2009 har vi alle jobbet med ulike musikalske prosjekter og funnet nye impulser. Steget bort fra folken og americana vi var mer inspirert av tidliger er derfor ikke noe spesielt bevisst valg fra vår side. Vi liker å si at den nye plata er inspirert av elektronisk musikk, men samtidig er den ikke veldig elektronisk. Det er mer låtstrukturene. Vi ville lage en mer enkel og direkte plate enn den forrige.

Mount Washington har holdt på en stund nå og gitt ut skiver som har fått god mottakelse fra de som har hørt dem, men gruppa er likevel ukjent for folk flest.

Hva er grunnen til at dere er ukjent for folk flest, tror dere? Og har det vært frustrerende?

– Et godt spørsmål. På den ene siden har vi fått til mye av den vi ønsket da vi startet som band. Vi har turnert både i Europa og Norge, spilt festivaler, showcaser og alt det der. Allerede fra første plata har vi satset mye ute i Europa og spesielt i Tyskland hvor vi har plateselskapet. At vi ikke har slått gjennom i Norge er forhåpentligvis litt tilfeldig, men vi håper jo for all del at vi kan nå ut til så mange folk som mulig.

Tilbakemeldingene på det nye albumet fra Tyskland har vært fine, og ellers har Mount Washington fått en like fin anmeldelse i Uncut m.m. Med andre ord så har tromsøbandet mottatt gode kritikker for skiva i utlandet, og singelen «Lisboa» er for øvrig A-listet både på en av de største radiokanalene i Tyskland og en av de største radiokanalene i Sveits. Her hjemme har f.eks. ungdomsmagasinet Spirit og VG gitt femmere.

Mount Washington. Foto: Matthias Heiderich

Dette blir kanskje gjennombruddet for dere i Norge, noen tanker om det?

– Vi føler selv vi har laget en skive som burde glede mange musikkinteresserte. Interessant nok er dette en plate som åpenbart ikke er noe alle kan like. Mange av de som var virkelig glade i Washington, spesielt anmeldere for mer country-inspirerte magasiner, er ikke like glade i Mount Washington.

Gutta bor i Berlin nå for tiden, de flyttet dit for en lengre periode pga. suksessen i Tyskland. Berlin har i årevis vært et mekka når det gjelder musikk, med Einstürzende Neubauten, hard techno og industri og den slags.

Hvordan er musikkmijøet for den type musikk dere spiller? Labelen deres Glitterhouse er vel et samlingspunkt?

– Det er nettopp det voldsomme spennet i musikken i Berlin som er det beste med byen. Dermed møter man alle mulige musikere. De to ekstra musikerne vi har med på turné for tiden spiller vanligvis avantgarde-jazz rundt om på kontinentet. Glitterhouse er et veldig spesielt label også, i og med at de holder til langt unna på landet, i skogen midt i Tyskland. Uansett, har de et spesielt godt navn i musikkmiljøet. Om du heter Mark Lanegan, Iggy Pop eller Debbie Harry, så er du fan av Glitterhouse ser det ut til.

Er det andre band fra Berlin vi bør se opp for?

– Danske Nór, som spiller sammen med oss i Oslo den 23. april, er verdt å sjekke ut. Dear Reader på City Slang er en annen. I tillegg er det mye bra elektronisk musikk. Vi fikk nettop en genial remix av låta «Silver Screen» fra Super Super.

Det bli konserter med Mount Washington alle de store byene her i landet, deriblant Oslo den 23. april, Parkteateret.

Hva kan publikum forvente seg?

– Vi har allerede spilt nesten tretti konserter med den nye plata, så vi burde være rimelig tette. Det blir den samme gamle fine popen som vi alltid har spilt, bare i en litt annen forkledning.

Hvilke utøvere og band er dere inspirert av?

– Det er fryktelig mye forskjellig egentlig. Vi var ute etter en ganske rå og direkte lyd og var tidlig i kontakt med David Newfeld som har produsert kanadiske Broken Social Scene, så det var nok en innflytelse. Men vi liker tanken på at det er en god sammenblanding av fryktelig mye forskjellig. Fra folk hører vi alt mulig. At vi hører ut som alt fra The Killers til Godspeed You Black !Emperor.

«Vaults»fra Washingtons (nå Mount Washington) Astral Sky album

Du kan låne Washingtons Astral Sky, utgitt av Glitterhouse Records, på Deichmanske bibliotek, Musikkavdelingen!

Mount Washington – Lisboa (video fra det kommende albumet)

Mount Washington ble sluppet 13. april i formatene CD, vinyl og digitalt.

Les mer om Mount Washington

Du kan låne musikk av utøvere som er nevnt i saka, bare klikk på lenkene!

Én kommentar til “Mount Washington: – Den nye plata er inspirert av elektronisk musikk”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 45 andre abonnenter