Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 23. april 2012

Intervju: Center of the Universe

«Astral Harassment» er Center of the Universe femtende utgivelse. Center of the Universe er soloprosjektet til Jørgen Sissyfus Skjulstad, grunnleggeren av Metronomicon Audio og hjernen bak en rekke prosjekter. Vi tok en prat med Sissyfus i anldening 15-års jubileumet.
Av: Victor Josefsen / Foto: Morten Spaberg

Det forrige albumet til Center of the Universe «Levitating Disk» fikk terningkast 5 i dagbladet og flere gode anmeldelser. Kaskader av klarinetter og strengeinstrumenter fyller ut det elektroniske lydbildet på den nye utgivelsen «Astral Harassment», som inneholder klubbmusikk med store mystiske rom av lyd, og hypnotiske melodier det er vanskelig å få ut av hodet, lover Metronomicon Audio .

Ny skive og greier, hva kan vi egentlig forvente av Center of the Universe denne gang?

– Den nye plata er i motsetning til mange av de andre platene mine laget de siste to årene og ikke de siste ti (som den forrige «Levitating Disk»). Og bortsett fra noen låter er det stort sett lange instrumentaler. De lange instrumentalene har klubbmusikken, kunstmusikken og den orientalske musikken til felles, og på «Astral Harassment» trekker jeg mye inspirasjon fra alle tre. I tillegg er det en del inspirasjoner fra skweee; skandinavisk elektronisk funk hvor kreativ og spinnvill bruk av synter står sentralt. Jeg lar også tilfeldighetene herje mer enn før, to av låtene på plata baseres på to samples av en azerbaijansk og en bulgarsk LP hvor det tilfeldigvis var ett hakk som lagde en loop. Så jeg kan takke tilfeldighetene for å skaffe meg gode samples!

Albumet kan lastes ned gratis, blir det sluppet en vinylutgave og CD også, og når i så fall?

– Nei, denne plata er bare på nedlasting og streaming, men det er lov å laste den ned og brenne den på CD-R eller ta den opp på kassett!

Metronomicon Audio står altså for utgivelsen av Center of the Universe nye album.

Metronomicon Audio har jo vært liv laga i flerfoldige år med utøvere som Now We’ve got Members, Truls and the Trees, Magnus Moriarty™, Koppen og Pilemil, men det er jo ikke alle som har hørt om Metronomicon. Så hvem er dere egentlig?

– Vi er en musikkforening bestående av cirka 25 aktive medlemmer som gir ut musikk, lager arrangementer og gjør diverse kreative prosjekter sammen. Vi fokuserer på god musikk og fine arrangementer, og har en eksperimentell innstilling til plateselskapsdelen av det hvor vi tester ut forskjellige ting, for eksempel med Pilemil som gir ut musikk på en bok.

 

Pilemil gir ut musikk på en bok.

 

Hvordan finasierer dere Center of the Universe-utgivelsen og andre slipp fra labelen?

– Ofte på å ha en slippfest hvor vi selger den nye utgivelsen og på eventuelt overskudd fra forrige utgivelse. I dette tilfelle er det jo ikke noe å selge siden utgivelsen er gratis. Stort sett går vi i null, og det er ikke så lett å selge fysiske utgivelser lenger, så vi sponser oss selv med en konsert i ny og ne.

Hva er de viktigste egenskapene man trenger for å drive en uavhengig label som dette i så mange år?

– For oss er det musikken og prosjektene som er det viktige, samt det å finne på nye ideer og ha det hyggelig sammen. Kanskje grunnen til at vi har holdt på så lenge er at vi ikke er et rent label, men en forening som gjør litt av hvert og stadig forandrer seg. Det er ekstremt vrient å drive uavhengig plateselskap nå for tiden hvis man skal lykkes kommersielt uten å blande seg inn i booking og
management. Det er vi ikke interessert i, så vi ender heller opp med å nærme oss der vi starta; med små kule utgivelser i små opplag.

Hva har utfordringen vært så langt?

– Vi er verken debutanter lenger eller Bruce Springsteen, derfor faller vi ofte utenfor den norske musikkpressens to kategorier av musikk som blir skrevet om i avisen!

Apropos debutanter, hvilke nye norske utøvere bør vi se opp for mener du?

– Jeg er innhabil hvis jeg sier André Borgen (siden vi har gitt ham ut), men se opp for ham! Samt en ny impro/noiseartist som heter mvha.

Hva skjer ellers med Center of the Universeframover?

-Det blir noen konserter fremover, Melbu elektronikafestival blant annet. Dessuten skal jeg lage en hel bunke med remixer (Samuel Jackson 5, Ungdomskulen) og en ny plate med sammen med min gode venn Easy.

Center of the Universe sitt nye album «Astral Harassment» lastes opp låt for låt og vil være tilgjengelig i sin helhet for gratis nedlastning fra www.metronomiconaudio.net og streaming den 28. april. De delene av albumet som alt er lastet opp finnes alt til lytting og nedlasting på www.centeroftheuniver.se og soundcloud.com/sissyfus.

 

 

Slippfest konsert og Dj’s på Turkish Delight, Oslo Lørdag 28. april fra 22.00.

Det er minikonsert med Pilemil på musikkavdelingen mandag 7. mai i anledning release av deres nye album/bok «Do You Really Want to Read More?»

Du kan låne musikk av Metronomicom Audio utøvere som er nevnt saken på Deichmanske bibliotek, Musikkavdelingen! Bare klikk på lenkene.

4 kommentarer til “Intervju: Center of the Universe”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter